duminică, 25 noiembrie 2012

                                                                                           Vulnerabilitatile unui sistem!

   Românii au dat dovadă de-a lungul istoriei de multă inventivitate şi adaptabilitate în orice regim. Au învăţat să exploateze lacunele sistemului şi să le transforme în beneficii personale. Nu este suficient să fii inteligent mai trebuie să ştii şi ce să faci cu inteligenţa. Fără caracter, inteligenţa se poate transforma într-o armă mortala pentru tine, în final.
   Orice sistem are vulnerabilităţile lui, fie că vorbim de sistemul fiscal, bancar, comercial sau de politică, lucrurile stau cam la fel.
     Dacă pe lîngă inteligenţă mai există şi o experienţă bogată atunci deja omul respectiv este periculos.
     Când a izbucnit criza economică mondială, a fost pentru prima data când m-am bucurat că nu sunt cetăţean american, m-am simţit protejată şi chiar am trăit cu sentimentul că ..la noi criza nu v-a ajunge..deşi undeva în interiorul meu conştientizam că aşa ceva nu este posibil.
     Criza aceasta..a fost declanşată tot din cauza vulnerabilităţilor unui sistem..tot din dorinţa de preamărire..şi de înavuţire.
     22 milioane de euro. Nişte cifre seci care analizate la rece nu îţi spun prea multe în comparaţie cu activele băncilor a căror imagine a fost prejudiciată. BCR, BRD, CEC...toate instituţii bancare care cândva au fost în administrarea statului sau chiar mai sunt. Cum a fost posibil aşa ceva, mai ales în contextul în care funcţionarii bancari sunt în topul câştigurilor salariale, nu ştim?!..vom afla poate doar atunci când instanţa va judeca dosarul. Dar, conform tradiţiei românesti, judecata va fii întâi mediatică şi abia apoi instanţa va putea să aplice prevederile legale şi să ia măsurile ce se impun.
     Cifrele în sine nu sunt importante..că vorbim de 22 milioane de euro..sau de un milion...nu are importanţă..mai important ar fi să înţelegem cum funcţiona mecanismul..cum de vigilenţa celor însărcinaţi a scăpat de sub control..sau cum a fost cumpărată vigilenţa celor responsabili..şi dacă întradevăr aşa a fost!
     Pîna când dosarul nu va ajunge în instanţă ...eu una prefer să fiu rezervată..nu de alta..dar chiar îmi doresc să existe mai mulţi oameni care să creadă şi să respecte prezumpţia de nevinovăţie!
     De fiecare dată când s-a dat câte un "tun"( şi din păcate am avut atât de multe..SOV Invest..poate nu întâmplător, Banca Columna, Bancorex, banca Albina, etc)......acei oameni nu au fost singuri şi neştiutori..au avut ajutor din interior..au fost sfătuiţi de bine...şi toate acestea cu un singur scop..BANII..cei ce motivează întotdeauna!
     Sunt convinsă că între timp vom mai afla multe detalii despre această fraudă..că se vor mai face supoziţii şi comentarii despre cât de penetrabil este sistemul bancar, însă eu cred că totul ţine de felul cum de folosim inteligenţa, de gradul de cultură şi de responsabilitatea noastră. În momentul în care vom înceta să numim oameni în funcţii înalte pe criterii politice sau afinităţi personale poate atunci sistemul va deveni mai puţin penetrabil!

http://www.bursa.ro/opinii-vulnerabilitatile-unui-sistem-188501&s=dialog_cu_cititorii&articol=188501.html?fb_source=hovercard

luni, 29 octombrie 2012

                             Banii...eterna poveste..

        Atunci când nu îi ai...te gândeşti cum să îi faci...atunci când îi ai ..te gândeşti cum să îi înmulţeşti! Nicicum nu eşti mulţumit! Fie că îţi analizezi propriul buget..fie că te uiţi în ograda statului...sau mai rău..te uiţi ...peste mări şi ţări..şi vezi că veştile nu sunt bune,,,, te îngrijorezi. Invariabil , te întrebi...de ce nu ne este mai bine.. oare când ne va fi mai bine...cui ii pasa de mine..de noi...etc!
       În primul semestru România a înregistrat o creştere economică de 2,2%, cum s-ar spune în popor..semne bune anul are..! A mai trecut ceva vreme..s-au mai schimbat niste Guverne...Boc, MRU, Ponta..si tot asa ..le-am pierdut şirul...au venit si rectificările bugetare..si au apărut şi alte  date. Conform rectificării bugetare din octombrie 2012 vom avea o creştere economică de 1%. Scenariul ceva mai conservator al FMI ne aduce un 0,9% creştere economica, iar BERD un 0,5% deci, un trend descrescător.     
           Nici la nivel european lucrurile nu stau mai bine,în trimestrul al doilea, Uniunea Europeana înregistrând o scădere de 0,2% după stagnarea din primul trimestru.
          Perspectivele de utilizare a exporturilor româneşti drept motor de dezvoltare au devenit tot mai slabe, odata cu confirmarea trendului descendent observat la sfârşitul anului în Italia, al doilea partener comercial al ţării noastre, cu stagnarea economiei franceze, al treilea partener şi cu pierderea de viteză a Germaniei, cel mai important partener de afaceri pentru România.
         Este din ce in ce mai clar că tările aflate in zona euro se confruntă cu dificultăţi. Grecia, Italia, Spania probabil că vor urma exemplul României de a reduce drastic cheltuielile bugetare şi de a stimula colectarea veniturilor.
        2015 sau 2020, anul când România va adera la moneda Euro. Unii analişti au început deja şă avanseze idea că poate ar fi mai bine să mai aşteptăm până în 2020. Un lucru este cert. Criza economică a început în sistemul bancar şi va putea fii stinsă tot de sistemul bancar. Politici mai relaxate , de încurajare a micilor întreprinzători, stimularea start-up-urilor şi de ce nu o noua metodologie pentru cei ce atrag fonduri structurale?!!!
       Şi pentru că vorbim de fonduri structurale, datele stau cam aşa...am contribuit la bugetul UE cu 7,9 miliarde euro. Am reusit sa tragem 7,8 miliarde de euro. Cu alte cuvinte ne-am luat banii înapoi mai puţin 100 de milioane de euro.  La Ministerul Agriculturii au avut loc cele mai multe plăţi, PNDR accesând 3,6 miliarde euro adică 44,96% din totalul sumei alocate pentru perioada 2007-2013.
        Potrivit statisticii publicate MAEur , la 30 septembrie rata de absorbţie reala pentru fondurile structurale si de coeziune disponibile prin cele 7 programe operaţionale a crescut  la 9,70% fata de 9,69% la 30 august, deci 0,01% (binenteles că si pentru acest lucru tot Doamna  Elena Udrea este de vină :)). 
       Ne dorim mai mulţi bani...mai multă strategie ..şi predictibilitate fiscala..un rating de ţară mai bun...şi de ce nu stabilitate politică...însă mai avem până acolo..?.!



luni, 22 octombrie 2012

 Femeile antreprenor fac diferenta in mediul de afaceri!

  Acum un an de zile, ziarul "BURSA" recunoştea: Afacerile privite sub criteriul sexului întreprinzătorului reprezintă o perspectivă care nu se află în logica ziarului "BURSA", o publicaţie care a ignorat întotdeauna diferenţa dintre o afacere dezvoltată de un bărbat, faţă de cea dezvoltată de o femeie, pornind de la prejudecata că profitul sau pierderea sunt ilustrate de cifre seci, fără sex.
     Să fii femeie antreprenor într-o ţară în care nu există cultură şi istoria antreprenoriatului este foarte dificil. Să fii şi femeie de afaceri, mamă dar şi un bun profesionist într-o perioadă de criză economică mondială este ca şi cum ţi s-ar cere să faci echilibristică de performanţă fără să fii profesat măcăr o dată.
     Astăzi, ne întrebăm unde ne aflăm!
     Pe tot mapamondul astăzi există o efervescenţă în ceea ce priveşte reconfigurarea şi regândirea felului în care mediul de afaceri construieşte pentru viitor. Nu mai este niciun secret pentru nimeni că ultimii ani, dar mai ales criza economică, au rescris legile, până acum imuabile, ale gândirii economice. Companii mari sau mici, afaceri aflate la început sau cu tradiţie au trebuit să se adapteze din ce în ce mai mult la contextul unor pieţe fluctuante greu inscriptibile într-un patern anume. Prin urmare, fenomenul de adaptare al actorilor economici trece printr-un proces de selecţie naturală. Şi aici mă refer la faptul că cel care transformă cel mai repede variabilele din piaţă în constante înseamnă ca a înţeles cel mai bine mecanismul prin care piaţa se autoreglează. Ceea ce se traduce prin posibilitatea de a crea strategii viabile pentru ziua de mâine.
     Europa a înţeles că micile întreprinderi reprezintă viitorul economic. În majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, IMM-urile generează peste 50% din PIB. O parte din ţările membre UE s-au aliniat deja trendului, oare noi am înţeles?
     Săptămâna dedicată IMM-urilor, tocmai încheiată la Bruxelles(1), a scos în evidenţă necesitatea redefinirii mediului de afaceri european.
     Aici s-a vorbit în special de felul în care femeile antreprenor fac diferenţa în mediul de afaceri prin iniţiativele pe care le iau. Discuţiile pe teme precum educaţia antreprenorială în rândul femeilor cu iniţiativă sau accesul acestora la liniile de finanţare ori relaţia lor cu tehnologia au fost câteva dintre liniile de forţă care au traversat discuţiile din cadrul acestei reuniuni.
     Educaţia antreprenorială, accesul la liniile de finanţare pentru mediul antreprenorial sau relaţia cu tehnologia au fost câteva din subiectele abordate.
     Pentru a ieşi din criză, pariul pe informaţie şi tehnologie pare să aducă un surplus de eficacitate strategiilor actuale. Folosirea noilor tehnologii într-o manieră creativă se înscrie firesc chiar în felul în care un antreprenor trebuie să privească piaţa. În continuă schimbare - atât piaţa cât şi tehnologia - definesc noi orizonturi la care mediul de afaceri trebuie să fie mereu pregătit. Se nasc concepte noi - e-identification, e-signature, e-ivoicing etc. - prin urmare provocări noi.
     Europa nu-şi poate permite să piardă un potenţial grozav de iniţiativă pe care îl au femeile antreprenor. Sprijinind iniţiativa feminină, Europa sprijină în fapt îmbogăţirea, multiplicarea şi creşterea unui potenţial economic inimaginabil. Promovând modelele de succes, trans-ferul de experienţă şi competenţe, mentoratul ca formă de sprijin concretă pentru femeile aflate la început de carieră creăm astfel un imens bazin de iniţiativă de pe urma căruia fiecare dintre noi poate profita.

http://www.bursa.ro/opinii-femeile-antreprenor-fac-diferenta-in-mediul-de-afaceri-186801&s=macroeconomie&articol=186801.html

duminică, 21 octombrie 2012

Cu si despre Antreprenoriat,
Bruxelles, Octombrie 2012


 Ambasadoarele UE pentru antreprenoriatul feminin în România pregãtesc proiecte pilot pentru stimularea iniţiativei private.
Bruxelles, 18 oct - Corespondentul Agerpres, Florin Ştefan, transmite:
Cristina Chiriac şi Nicoleta Munteanu, douã dintre cele 14 ambasadoare ale Uniunii Europene (UE) pentru antreprenoriatul feminin în România, au vorbit la Bruxelles despre proiectele pilot pe care le au în vedere
pentru stimularea iniţiativei private la acest nivel, cu prilejul reuniunii anuale a participantelor la program în cadrul Sãptãmânii Europene a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (IMM).

România are în total 14 ambasadoare pentru antreprenoriatul feminin , dintre care opt au fost prezente marţi şi miercuri la Bruxelles,unde au participat la diverse paneluri şi au avut întrevederi cu oficiali ai Comisiei Europene (CE), precum comisarul european pentru educaţie, culturã, multilingvism şi tineret, Androula Vassiliou, şi directorul DG Enterprise, Joana Drake, responsabilul CE pentru IMM-uri şi antreprenoriat.

Cristina Chiriac este una dintre aceste ambasadoare de doi ani şi, în paralel, face parte dintr-o reţea de mentori care oferã consiliere pentru trei tinere care s-au lansat în afaceri pe cont propriu.

    'În momentul în care am devenit ambasador al antreprenoriatului feminin, nu aveam nicio idee ce înseamnã asta. Eram un om de afaceri, dar la scarã micã. În momentul în care am devenit ambasadoare am început sã iau contact cu lumea din jur şi sã vãd cã totul ţine de mentalitate. Am început sã citesc, sã fac schimb de experienţă cu diverse persoane şi mi-am dat seama cã într-adevãr acesta este viitorul, pentru cã o aratã cifrele. În jur 78% dintre angajaţi sunt angajaţi în mediul privat, nu la stat, în UE, iar cea mai mare contribuţie la  PIB-ul unei ţãri o au microîntreprinderile. Bun, am spus, dacã ãsta este trendul de ce nu ne aliniem şi noi? Pentru cã nu se promoveazã acest lucru şi pentru cã nu existã culturã', a declarat pentru Agerpres Cristina
Chiriac.
 Ea povesteşte cã în martie 2012 a avut un proiect la Biblioteca Centralã Universitarã în cadrul cãruia au fost cooptaţi circa circa 250 de tineri,cãrora li s-a asigurat timp de trei luni de zile toatã logistica birocraticã, plecând de la înfiinþarea societãţi şi pânã la contabilitate. În urma desfãşurãrii proiectului, care a fost organizat fãrã niciun fel de susţinere financiarã din exterior, au rãmas funcţionale cinci firme.

Acum, ambasadoarea UE pentru antreprenoriat vrea sã ducã mai departe acest proiect şi sã înfiinţeze o Şcoalã de business pentru a ajuta tinerii cu iniţiativã sã-şi dezvolte propriile afaceri. 'Am cumpãrat domeniul www.scoaladebusiness.ro. Acolo vom avea prima selecţie a candidaţilor, dupã ce ei vor rãspunde la întrebãri precum de ce trebuie sã aplici, cum te putem ajuta noi, iar apoi urmeazã întâlnirea faţã în faţã. De asemenea, suntem în tratative cu una din televiziunile din România pentru a avea o emisiune sãptãmânalã de mãcar câteva minute, în care sã vinã diverse personalitãţi care îndeplinesc şi calitatea de antreprenor şi sã vorbeascã despre experienþa lor, dar şi sã ajute tineri', a precizat Cristina Chiriac.

 Nicoleta Munteanu, şi ea ambasadoare pentru antreprenoriat şi mentor pentru tinerele talente, intenţioneazã la rândul sãu sã lanseze un proiect pilot, pentru care spune cã i-a venit ideea participând la numeroase conferinţe şi sesizând pe cont propriu dificultatea în accesarea fondurilor europene.

    'Am scris douã proiecte europene pe formare profesionalã şi nici pânã în momentul de faţã nu am primit rãspuns din partea statului român. M-am gândit cã cel mai bine ar fi sã fac ceea ce ştiu sã fac. În calitate de
avocat pot sã ofer consultanþã pentru acei antreprenori care au ceva de spus pentru societatea româneascã. În calitate de om de afaceri care conduce o agenþie de publicitate şi care editeazã o revistã de publicitate şi informare în limba englezã cu distribuţie gratuitã am posibilitatea sã creez un nou proiect. Vom iniţia o revistã de informare despre cum sã faci afaceri, cu distribuţie gratuitã', spune ea.

    Noua revistã lunarã de 98 de pagini, editatã în românã şi englezã, ar urma sã-i informeze pe tinerii antreprenori despre orice subiect de interes 'de la înfiinþarea unei societãţi comerciale, la formalitãţile
legale în vederea îndeplinirii tuturor condiţiilor de fiscalitate'. 'Pe orice fel de probleme vom avea consultanţã, inclusiv în mediere', a declarat ea. În plus, publicaţia va prezenta în fiecare numãr o afacere de succes.

    Revista cu un tiraj de 10.000 de exemplare ar urma sã fie difuzatã gratuit, din mânã în mânã, iar costurile sã fie acoperite exclusiv din publicitate, mai spune Nicoleta Munteanu, precizând cã va lansa proiectul pentru cã ea, când şi-a lansat afacerea în urmã cu zece ani, nu a putut avea un model.

    Cele douã proiecte pilot, realizate exclusiv prin parteneriate şi surse proprii, ar urma sã fie lansate în decembrie.AGERPRES

duminică, 14 octombrie 2012

Sunt platitor de taxe deci imi pasa!

Am citit astazi un titlu si am ramas uimita!
STATUL ramine fara bani!

 "Prioritatea numarul unu in acest moment a Guvernului este finalizarea anului 2012, pentru ca incepand cu 15 noiembrie - asa s-a prevazut anul trecut in buget - nu exista nicio resursa pentru functionarea spitalelor, pentru Ministerul Administratiei si Internelor, pentru o parte din pensii si atunci, profitand de incasari mai bune la buget, un trend care s-a confirmat si in trimestrul III, si rearanjand cheltuielile, prioritatea numarul unu este sa stiu ca pana la 31 decembrie 2012 pensii, salarii, functionarea institutiilor publice si incalzirea putem sa le asiguram, evident cu un buget pentru 2013", a spus Premierul la Pro TV.


La prima vedere nu am stiut ce sa cred. Cu totii stim ca bugetul este format din venituri si cheltuieli..si ca marea majoritate a veniturilor provin din taxe si impozite colectate de la contribuabili... apoi mi-am zis ca poate am uitat tot ce am invatat in facultate si am redeschis cartea de economie..ca deh, poate nu ma mai ajuta memoria. 

Sa vedem ce spun invatatii vremurilor:
Conform lui Keynes, Bugetul de Stat trebuie sa fie in echilibru, parghiile fiscale avand caracter neutru.
Obiectivul esential al masurilor de politica bugetara si monetara il constituie cresterea economica si asigurarea ocuparii resurselor de munca, precum si evitarea proceselor inflationiste si deflationiste.
Inca un citat si termin cu teoria:
"Nici o economie nationala nu se poate considera ca fiind independenta fata de contextul modial, iar acest context rezulta dintr-o multime de comportamente care nu caracterizeaza nici o natiune luata separat[..]. Fiecare trebuie sa vegheze pentru a-si mentine locul in competitia comerciala, echilibrul schimburilor internationale fiind astazi o constrangere inevitabila".

Acum am inteles. Deci, nu era vorba ca Statul nu mai are bani ci ca la anumite capitole bugetare nu au fost prevazute sume.
Sa le analizam in ordine: bugetul a fost votat la inceputul anului 2012 de catre Parlament, nu de catre un partid anume, in conditiile impuse de FMI.
Din cate imi aduc eu aminte la inceputul anului 2012 Guvernul avea o alta structura ...mult mai mica. Intre timp a picat Guvernul...noul Guvern..a infiintat cateva  Ministere..a marit numarul Secretarilor de Stat...a alocat fonduri la Primarii...apoi a reasezat salariile bugetarilor...si multe altele ...toate acestea fara a avea crestere economica.
 Daca ne uitam un pic la Conceptul lui Keynes....vedem ca nici cu schimburile internationale nu am stat prea bine...preturile la carburanti au crescut, energia termica si electrica va creste ...si toate acestea in conditiile unui grad de indatorare destul de mare a Romaniei.
Despre alocarea eficienta a resurselor, asigurarea distribuirii corecte a resurselor si stabilizarea macroeconomiei, va trebui sa vorbim alta data!
Vreau sa gandesc pozitiv, sa ma departez de mesajele electorale si de sloganurile zilnice.
Incerc sa gandesc ca un platitor de taxe si impozite ce sunt si sa analizez la rece.
Nu vad decat o solutie: un grad mai mare de absorbtie a fondurilor structurale, o politica economica coerenta in deplin acord cu cerintele FMI-ului si a Bancii Mondiale.



Toamna tarzie si controversata!

2012, an electoral.
A cazut Guvernul, s-a instalat noul Guvern, s-a remaniat noul Guvern, s-a suspendat Presedintele..ba nu...ba da...si tot asa.....ba Curtea Constitutionala este de vina......ba cei ce au votat..ba nu...cei ce nu au votat...si tot asa..o sa o tinem pina in primavara lui 2013... doar nu credeti ca vom avea o formatiune politica ce va da Premierul?!
Intre timp cursul euro a luat-o razna...o parte din investitori au plecat...somajul in randul tinerilor a crescut..... seceta a facut ravagii in agricultura ..au crescut preturile ...a esuat o privatizare...dar nu este vina nimanui!
 O spun ironic binenteles...dar cam asa stau lucrurile!
A, era sa uit...intre timp...au iesit la iveala tranzactiile inteligente ale domnului Cristian Sima..si uite asa inca o breasla (cea a brokerilor) are de suferit din cauza unuia ce a fost extrem de bine conexat si inteligent binenteles, un fel de Caritas adresat Gulerelor Albe!
Dupa ce timp de trei saptamini toate televiziunile au fost ocupate de privatizarea societatii Oltchim acum atentia s-a mutat pe cazul Sima. Nu pot sa nu ma intreb oare daca domnul Sima nu cauta atentia presei mai ales ca observ cat de mult ii place sa scrie :)
Sa mai vorbim de crestere economica..de masuri de atragere a investitorilor ..sau de absorbtia fondurilor structurale...? cred ca nu!


miercuri, 12 septembrie 2012

Din 2007 privatizarea cu un investitor strategic nu mai este posibila

Interviu cu doamna Cristina Chiriac, fost vicepreşedinte AVAS
     Reporter: Stimată doamnă, care credeţi că sunt şansele de reuşită ale privatizării "Oltchim"?
     Cristina Chiriac: În primul rând aş vrea să subliniez importanţa societăţii "Oltchim", atât din punct de vedere economic, cât şi strategic.
     La nivel local, "Oltchim"-ul asigură ponderea cea mai mare a forţei de muncă pe plan local, reprezentând cel mai important contribuabil atât la bugetul local, cât şi la bugetul de stat.
     3.400 de oameni depind financiar de soarta societăţii, nemaivorbind de micile întreprinderi care s-au dezvoltat la nivel local şi care, prin închiderea/sus-pendarea activităţii Oltchim-ului, sunt direct afectate.
     Din punctul meu de vedere, este vital ca societatea Oltchim să îşi reia activitatea. Cât priveşte şansa de reuşită a privatizării societăţii Oltchim, sunt sceptică.
     Reporter: Care este părerea dumneavoastră cu privire la metoda de privatizare aleasă de OPSPI pentru vânzarea combinatului?
     Cristina Chiriac: Odată cu aderarea şi primirea României în Uniunea Europeană, legislaţia specifică în materie de privatizări a suferit o serie de modificări esenţiale.
     Am să vă dau un simplu exemplu şi anume: nu mai sunt posibile privatizările cu un cumpărător strategic, gen "Ford".
     Aşadar, astăzi putem vorbi de contracte de privatizare în condiţii concurenţiale, fără să poţi îngrădi în vreun sens cumpărătorul, fără să poţi impune strategii de dezvoltare, investiţii sau pro-tecţie socială etc.
     Din punctul meu de vedere, consider că Ministerul Economiei, prin OPSPI, ar fi trebuit să continue demersurile în ceea ce priveşte majorarea capitalului social cu creanţa deţinută de AVAS, mai ales după toate demersurile făcute timp de patru ani la Uniunea Europeană.
     Personal, consider că, renunţând la aceste demersuri, de fapt statul român renunţă la majorarea capitalului social al societăţii!
     Reporter: Sunt unii analişti care spun că trebuie să fii nebun să cumperi Oltchim. Care este opinia dumneavoastră?
     Cristina Chiriac: Gradul de îndatorare a societăţii "Oltchim" este foarte ridicat, adevărat. Cred însă că, printr-un management adecvat şi un program de restructurare, eventual chiar şi o infuzie de capital, lucrurile pot căpăta o altă dimensiune chiar şi în condiţii de criză economică.
     Din punctul meu de vedere, câştigătorii de astăzi sunt antreprenorii de acum 20 de ani, cei ce au avut curaj .
     Diferenţa între analişti şi antreprenori constă doar în doza de curaj. Există un risc în tot ceea ce întreprindem, unii îl calculează prea mult şi renunţă, şi aici îi regăsim pe cei din prima categorie, alţii perseverează cu curaj şi aici îi regăsim pe cei din a doua categorie.
     Reporter: Se vorbeşte că statul nu va reuşi să privatizeze Oltchim şi îl va trimite în insolvenţă. Cum comentaţi?
     Cristina Chiriac: Aşa cum v-am spus, sunt sceptică cu privire la reuşita privatizării societăţii "Oltchim", însă nu cred că insolvenţa este o soluţie. Sunt alte soluţii mai bune!
     Reporter: Având în vedere că statul a renunţat la conversia creanţei AVAS în acţiuni, mai există vreo posibilitate ca organismele europene să sancţioneze România?
     Cristina Chiriac: Nu.
     Reporter: A meritat ca statul român să renunţe la această conversie, având în vedere eforturile pe care le-a făcut până acum pentru obţinerea acestui ajutor de stat? Care sunt costurile de reprezentare pentru această conversie (avocaţi, lobby-şti etc.)?
     Cristina Chiriac: Cred că este o mare greşeală faptul că statul a renunţat la conversia datoriilor în acţiuni. În ceea ce priveşte costurile de reprezentare, desigur acestea pot fi cuantificate financiar de către managementul societăţii Oltchim, însă vă asigur că toate aceste costuri ar fi fost insignifiante în condiţiile în care această conversie a datoriilor în acţiuni s-ar fi realizat.
     Cred într-o economie bazată pe industrie, iar "Oltchim" este un vector important pentru a renunţa atât de uşor!

http://www.bursa.ro/cristina-chiriac-din-2007-privatizarea-cu-un-investitor-strategic-nu-este-posibila-182179&s=piata_de_capital&articol=182179.html

joi, 6 septembrie 2012

  "Statul trebuie să depună toate eforturile să finalizeze privatizarea"
 
     "Dacă ar fi să facem o radiografie a procesului de privatizare din România ar fi de discutat foarte mult pe această temă. Dacă s-a finalizat sau cât de aproape este acest moment final, dacă rata privatizărilor de succes este mai mare şi care ar fi secretele reuşitei, care este ponderea eşuărilor şi care sunt cauzele, toate acestea şi multe altele ar fi posibile subiecte pe tema privatizării. Este o temă complexă, în care cauzele şi efectele se interconectează în contextul românesc dar european sau chiar geopolitic.

     Ceea ce putem constata fără putinţă de tăgadă este faptul că, deşi au trecut mai mult de 20 de ani de la Revoluţie, momentul zero al declanşării trecerii capitalului românesc din proprietatea exclusivă a statului român în proprietate privată, privatizarea în România nu s-a încheiat.

     Sigur, aici pot veni multe explicaţii şi motivaţii, legate de felul în care a debutat procesul, de zbaterile factorilor de decizie de a găsi cele mai potrivite strategii pentru vânzarea capitalului de stat, de schimbările impuse de necesitatea adaptării la condiţiile şi evoluţia mediului economic şi de afaceri naţional dar şi internaţional şi altele.
     La momentul actual, cert este faptul că statul trebuie să depună toate eforturile pentru a finaliza privatizarea. Într-un mediu economic şi politic foarte dinamic, trebuie să se adapteze şi să vină cu cele mai bune idei în condiţiile date de prezent.

     Ca fost vicepreşedinte al uneia dintre principalele instituţii prin care statul activează în acest sector, respectiv AVAS, pot spune că cea mai bună soluţie a momentului este aceea a vânzării companiilor de stat pe piaţa de capital, mai ales a celor unde statul este acţionar minoritar. Vânzarea prin intermediul Bursei este o modalitatea modernă, rapidă, eficientă şi, nu în ultimul rând, aduce un mare avantaj, şi anume acela al transparenţei şi echităţii.

     Iar dacă este să vorbim despre privatizări de succes în contrabalans cu privatizări nereuşite, este greu de precizat în numere această situaţie, dar m-aş încumeta să spun că, din cele aproximativ 12.000 de companii cu capital de stat pe care AVAS le-a privatizat de-a lungul timpului, ar fi vorba de aproximativ 25% rată de succes. Diferenţa este alcătuită din cazurile mai puţin norocoase, să spunem, acolo unde, din păcate, au apărut nenumărate probleme, mai mult sau mai puţin previzibile.

     În mod sigur, pot spune că AVAS a practicat o politică de privatizare unitară, nediscriminatorie şi în concordanţă cu prevederile legale naţionale şi europene. Baza de lucru a fost aceeaşi în toate cazurile, respectiv contracte standard, impuse de legislaţia in vigoare din domeniu. Evoluţia diferită pe care unele privatizări au avut-o faţă de altele este dată, în opinia mea, de felul în care investitorii au înţeles să abordeze afacerile pe care le-au făcut cu statul român. Statul îşi alege partenerii dintre cei care vin să participe la privatizarea societăţilor oferite în aceste sens, în mod liber, concurenţial, şi, desigur, cu respectarea condiţiilor impuse de lege.
     Dacă o privatizare a avut succes, măsurabil în evoluţia ulterioară a societăţii în cauză, a fost clar vorba despre seriozitatea, scopul şi, de ce nu, despre talentul în afaceri al investitorului, despre dorinţa acestuia de a performa. Aşadar, atâta timp cât statul şi-a făcut mereu şi în egală măsură datoria, este evident că secretul succesului sau explicaţia eşecului se pot găsi în partea cumpărătorului, a investitorilor".

 http://www.stiri.com.ro/stire-34054/ce-am-castigat-din-privatizari.html

miercuri, 4 aprilie 2012

Despre limitele optiunii politice


În general vorbind oportunistii sunt oameni cu un dezvoltat simt al orientării. Stiu înaintea multora încotro arată nordul propriului interes. Sunt maestrii ai evaluării rapide, fără fandoseli ori volute intelectuale deosebite. Stiu ce valoare are timpul. Apreciază eficace distanta dintre esec si reusită în timp util, chiar înainte de a începe cursa fie ea locală, generală sau prezidentială.

Cu o privire ambientală demnă de invidiat oportunistul măsoară, în termeni de costuri si beneficii, capabilitatea unei ”bărci”, de cele mai multe ori alta decât cea în care se află, de a-l duce la destinatie fără gres.

Si pentru că vorbim despre oportunistul politic, o specie la fel de motivată ca si traseistul politic, criteriile topăitului dintr-o barcă în alta sunt – asa cum este si firesc – morala si principiile. Dintr-o dată morala cade sub masă iar principiile devin flexibile până la a arăta directia opusă sensului din care vin. Prin urmare când ” tara o cere si interesul national o impune” morala si principiile sunt bârna din ochiul partenerului de drum si paiul din ochiul adversarului pe cale să devină viceversa. În dragoste si război totul este permis. Pesemne că politica este un melanj între dragoste si război de vreme ce stânga si dreapta sunt intersanjabile si te duc acolo unde îti doresti cu atâta fervoare: într-o functie, la putere, adică în fruntea unei natiuni. E firesc ca din când în când si mijloacele să mai scuze scopul, căci da, uneori, viata ne oferă suprize greu de înghitit. Ajungem astfel în paradoxul bunului simt - s-auzim de cazuri pe care nu le-am fi “văzut” vreodată!

Si-atunci, se pune întrebarea: de câtă încredere se mai pot bucura acesti oameni? Cum poti construi viitorul unei natiuni cu oameni care îsi ghidează traseul politic după dictonul “o lume nouă nu vouă”? Ce garantii poate invoca oportunistul ori traseistul în sprijinul bunelor sale intentii? Ce fel de politician este cel care “confundă” convenabil principialitatea cu lipsa oricărui principiu, stânga cu dreapta, interesul unei natiuni cu interesul propriu?
           
S-a spus că omul este corupt de putere. Eu cred contrariul. Omul corupe puterea, o deturnează si o discreditează. Puterea este un mijloc prin care orice om politic ar trebui să producă schimbare în beneficiul celor care l-au investit. Dacă acest lucru nu se întâmplă, dacă puterea devine un scop în sine, atunci omul politic nu mai este ceea ce spune că este ci devine acel ceva împotriva căruia trebuie luptat pentru a ne salva ca natiune si clasă politică.

Coloana vertebrală în politică sau în viata cetătii nu a fost si nu trebuie să devină niciodată optională. Tocmai aceste schimbari, ulterioare actului electoral, sunt, in opinia mea, ceea ce dezamageste cel mai tare si una din cauzele importante ale absenteismului. 

Schimbarea este posibilă dacă noi însine ne vom schimba.

marți, 27 martie 2012

“Cel mai bine e sa fii sanatos, frumos si bogat in mod cinstit!” - Platon


Constatand cat de putini europeni isi doresc sa fie propriul stapan, mai cu seama in tarile din fostul bloc comunist, Europa a trecut la actiune. Pentru a dezvolta mentalitatea initiativei proprii in defavoarea statutului de angajat al altuia. Asa cum stiti cu totii, de aproape un an de zile, sunt implicata in acest proiect european si national, numit “antreprenoriat”. Cu ocazia actiunilor intreprinse in acest rol al meu, am constatat cu surprindere ca unul dintre marile obstacole pe care le are acest proiect, cel putin in Romania, este mentalitatea romanilor vis-à-vis de bogatie. 

Pentru majoritatea romanilor bogatia este aproape intangibila, iar cei care reusesc sa atinga acest statut, sau macar un oarecare nivel de buna-stare, sunt priviti ca niste privilegiati ai sortii, niste norocosi sau, ce-i si mai grav,  ca niste oameni fara scrupule, care fac orice pentru bani, pentru avere. Ori, in cele mai multe cazuri, este vorba despre 1% noroc/talent si 99% munca; munca serioasa, indreptata cu perseverenta spre tinte inalte.

Cineva, spunea, intr-un articol recent aparut, ca, in toata literatura romaneasca (sau in marea sa parte), bogatia este demonizata, iar saracia, ridicata “a priori” la rang de virtute. Sincer, niciodata pana acum, nu am cercetat radacinile profunde ale cultului saraciei la romani; sau ale profundei uri fata de bogatie.

Dar, cautand in operele literaturii romane, constat, intr-adevar, aceasta realitate. Asa, se poate orbserva cum ideea generala care strabate, ca un liant in timp, ca o caracteristica permanenta, este elogiul saraciei. In acelasi timp, tot ce tine de bogatie, este blamat, “inzestrat” cu caracteristici negative, bogatia si bogatii fiind vazuti, in general, ca exponenti ai raului, ai exemplului negativ. Ei nu ar fi obtinut averea lor decat “pe spatele” celor saraci si, nicidecum prin oarecare calitati sau eforturi individuale. Si inca nu ma refer la ideologia si literatura comunista….! Nu-i asa ca vi se par foarte cunoscute aceste idei? Ar trebui oare sa fie un semnal de alarma faptul ca le intalnim si-n prezent, in plin capitalism? 

Raspunsul meu e ca romanii nu inteleg inca mecanismele acestuia; nici oportunitatile nenumarate pe care le ofera. Desigur, au cateva circumstante atenuante, reiesind din manipularea istorica si din mixul geopolitic. De aceea, rezistenta la schimbare este foarte mare. Ma refer la schimbarea mentalitatii. Si vin si spun, asa cum am facut-o si pana acum, pentru marea schimbare este nevoie de timp, da! Dar e mare nevoie si de eforturile si contributia noastra a tututor. Incepand de la educatia din sanul familiei, continuand cu educatia oferita in scoli, si pana la contributia societatii civile, in intregimea ei.  

Toate acestea imi intaresc increderea ca am ales un drum bun,  ca este nevoie si voi continua sa promovez, conceptual si practic, antreprenoriatul. Si va chem pe toti care aveti ceva de oferit in acest proces, sa veniti, sa contribuim in acest fel, intr-o masura mai mare sau mai mica, la remodelarea mentalului colectiv roman. E adevarat, mai toti romanii sunt bogati spiritual. Dar eu vreau o tara bogata, cu oameni bogati si in planul material, concret al vietii. Vreau un viitor mai bun pentru copiii mei si generatiile viitoare.

Cat despre virtutea saraciei… este aceasta, o garantie a unei inalte morale, a modestiei, a calitatii umane? Putem s-avem vreodata o tara bogata dar cu oameni saraci? 

Singurul garant al integritatii individului poate fi numai caracterul acestuia, ca un ansamblu al cunostintelor acumulate prin educare si autoeducare, al calitatilor innascute sau dobandite in timp, sub amprenta propriei experiente si determinari personale. 

Iar dorinta de a “face” bani, nu poate dauna nimanui, atata timp cat se pastreaza echilibrul bunului simt si, mai ales, atata timp cat banul, licit, este un mijloc si nu un scop.

vineri, 23 martie 2012

Impresii la sfarsitul unei zile pline de satisfactii…


Ieri am avut o zi extraordinara! Am inceput dis-de-dimineata cu RTV, unde am avut o interventie pe tema zilei, si anume, antreprenoriatul. Si am continuat pe tot parcursul zilei in aceasta tema. De fapt, am inceput inca de miercuri, de la Kanal D, unde am participat la “Draga mea prietena”, cu Gabriela Cristea.

Dupa cum stiti, asa cum anuntasem si cu ceva timp inainte, ieri s-a desfasurat, la sala “Aula” a Bibliotecii Centrale Universitare Bucuresti,  conferinta “Antreprenoriatul – o solutie actuala”, eveniment pe care l-am organizat personal si de reusita caruia, trebuie sa recunosc, sunt foarte mandra!

Am fost foarte placut impresionata de interesul pe care oamenii il au fata de aceasta tema, interes ce imi confirma faptul ca subiectul este unul de actualitate si, mai ales, faptul ca am ales foarte bine cand am decis sa ma implic in domeniu si sa devin ambasadoare a antreprenoriatului feminin, si nu numai.
Astazi am avut ocazia sa intalnesc, sa cunosc multi oameni interesati de a deveni antreprenori si am fost pur si simplu incantata sa constat ca cea mai mare parte din cei 280 de inscrisi la eveniment au venit si au fost dornici sa invete, sa se familiarizeze cu ceea ce inseamna antreprenoriatul.
Si sunt mandra de faptul ca am reusit sa adun laolalta persoane foarte diferite din punct de vedere al varstei, profesiei - femei, barbati – tineri dar si de varsta mijlocie chiar - un public divers, dar care a avut astazi aceeasi preocupare – antreprenoriatul - cu alte cuvinte, cautarea drumului propriu si original spre succes. Aceasta realizare vine sa accentueze credinta mea ca antreprenoriatul, intr-adevar, nu are varsta si este o tema a momentului!
Interesul pe care acesti oameni l-au dovedit, ma indeamna sa continui demersurile mele si misiunea pe care am ales-o cu si mai mare incredere, atat in propriile actiuni, dar, mai ales, in dorinta romanilor de a face un salt catre o alta mentalitate, catre un alt nivel si stil de viata, un stil in care sa fim proprii stapani. Un mod de a trai, de a gandi mai evoluat, si fara prejudecati sau limite. Mi se confirma, inca o data, ca limita e doar in noi!
Si stiti ceva? Stand de vorba cu cei prezenti la eveniment, am constatat ca inca nu este suficient, ca inca nu am terminat de dezbatut pe tema antreprenoariatului. Si am mai constat ceva: antreprenor poti fi si la 18, si la 60 de ani.

In concluzie, va provoc sa fiti alaturi de mine in urmatorul proiect, si anume sa dezbatem impreuna, despre antreprenoriat, cu elevii de clasa a-XII-a. Cred ca este foarte important ca un tanar ce se pregateste sa-si aleaga drumul in viata, sa beneficieze de sfaturi profesioniste, adecvate timpului in care traiesc.  




sâmbătă, 17 martie 2012

Sa-ti incepi propria afacere sau sa te angajezi intr-o companie?

     Să-ţi începi propria afacere sau să te angajezi într-o companie? Acesta este dilema celor mai mulţi tineri, la absolvirea facultăţii. Mulţi ar dori dori devină antreprenori, însă nu ştiu cum să o facă, ce paşi trebuie să urmeze. La început de drum, totul pare foarte dificil şi aproape imposibil de realizat.
     Pentru a afla câteva ponturi, a primi câteva sfaturi şi împărtăşi unele poveşti de succes, Asociaţia pentru Promovare şi Dezvoltare Comunitară şi ziarul BURSA organizează, pe 22 martie, la Biblioteca Centrală Universitară, conferinţa "ANTREPRENORIATUL - o soluţie actuală".


     Doamna Cristina Chiriac, Ambasadoare a Antreprenoriatului Feminin, organizatoarea evenimentului, spune: "Ne propunem să detaliem în faţa tinerilor participanţi ideea de antreprenoriat. Dorim ca ei să conştientizeze că viitorul aparţine oamenilor care vor avea curajul iniţiativei proprii şi vrem să le oferim o seamă de indicii, dar şi informaţii şi experienţe concrete".
     Ideea de antreprenoriat va fi tema centrală de discuţie a conferinţei. Doamna Chiriac detaliază: "Dorim ca tinerii să conştientizeze că viitorul aparţine oamenilor care vor avea curajul initiaţivei proprii şi vrem să le oferim o seamă de indicii, dar şi informaţii şi experienţe concrete. Vrem să îi ajutăm atât pe cei care nu au încă o viziune a ceea ce poate şi înseamnă antreprenoriatul, dar şi pe cei care deja şi-au găsit ideile şi curajul, dar nu ştiu cum să le transpună în practică".
     Ce trebuie să ştim la începutul unei afaceri şi cum cântărim riscurile şi potenţialele beneficii, cum putem finanţa o afacere, care sunt facilităţile acordate de stat tinerilor antreprenori şi care sunt principalele taxe aplicabile în ţara noastră vom încerca să aflăm în cadrul conferinţei "ANTREPRENORIATUL - o soluţie de succes" de la invitaţi.
     Evenimentul este dedicat tinerilor cu vârsta peste 18 ani ce îşi doresc deschiderea şi dezvoltarea unei afaceri, cu precădere segmentul 18-35 de ani.
     Participanţii pot veni cu prezentări ale afacerii pe care doresc să o dezvolte şi, completând un simplu formular, ei pot lăsa propunerea lor ca să fie analizată de specialiştii implicaţi în proiect.
     În cadrul acestei conferinţe, tinerii au oportunitatea să întîlnească oameni cu preocupări similare, dornici să găsească soluţii pentru a defini viitorul sau pentru a redefini perspectiva, dar şi afacerişti din diverse domenii, profesionişti, dornici să împărtaşească din cunoştintele şi experienţa lor.
     Evenimentul reprezintă o oportunitate de a lua contact cu idei şi posibilităţi noi, poate nedescoperite încă.
     Cu această ocazie, participanţii vor putea ascuta, de asemenea, şi câteva exemple de succes ale unor tineri întreprinzători care au avut curajul să demareze propria afacere.
     Doamna Cristina Chiriac opinează: "Sperăm ca, prin aceste acţiuni şi altele asemenea în viitor, să reuşim să le inoculăm tinerilor ideea că fiecare poate şi trebuie să facă mai mult in propria viaţă şi, în consecinţă, în cadrul societăţii din care face parte. Pentru că, nu-i aşa, cu cât un om este mai bun cu şi pentru el însuşi, cu atât mai folositor poate fi celor din jurul său".




luni, 12 martie 2012

PENTRU APROBAREA CONVERSIEI ÎN ACŢIUNI A CREANŢEI AVAS OPSPI şi AVAS vor convoca AGA la "Oltchim"

Cristina Chiriac, vicepreşedintele AVAS, ne-a acordat un interviu, în care a comentat implicaţiile deciziei Comisiei Europene să aprobe, pe data de 7 martie, după aproape patru ani de investigaţii, conversia în acţiuni a datoriilor combinatului chimic "Oltchim" către AVAS.

 
     *  Va fi respectat dreptul de preferinţă pentru acţionarii minoritari
     Reporter: Cum comentaţi decizia Comisiei Europene să aprobe onversia în acţiuni a datoriei combinatului "Oltchim" către AVAS?
     Cristina Chiriac: Rolul "Oltchim"-ului în industria şi economia românească este strategic şi important, societatea fiind, pe piaţa internă, cel mai mare producător de produse clorosodice şi solvenţi clorurat şi unic producător de PVC, polioli-polieteri, oxo-alcooli şi o serie de alte produse de bază pentru economia naţională, având şi activităţi de proiectare în domeniul industriei chimice.
     Statul român a întreprins şi întreprinde în continuare măsurile necesare pentru creşterea competitivităţii societăţii, considerand că pe această cale putem susţine interesele economice ale zonei şi ale economiei naţionale, în ansamblul său, şi le putem proteja, în acelaşi timp, pe cele sociale, legate de locurile de muncă şi de calitatea vieţii oamenilor care trăiesc acolo.
     Pentru o mai bună înţelegere, consider că trebuie detaliat puţin istoricul acestei societăţi.
     Astfel, constatăm că, de la înfiinţare, din anul 1990, şi până în anul 2003, societatea a fost în portofoliul Fondului Proprietăţii de Stat (FPS), devenită ulterior, în 2004, APAPS. Din anul 2004 şi pînă în 2006, a trecut în portofoliul Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), pentru ca, în ianuarie 2007 să revină la AVAS, o dată cu revenirea oficiului în cadrul AVAS. În prezent, Statul român este atât acţionar majoritar al Oltchim, deţinând 54,8% din capitalul societăţii - prin MECMA - OPSPI - cât şi principal creditor, prin creanţa deţinută de AVAS.
     Conversia în acţiuni a întregii creanţe deţinute de AVAS la această societate şi majorarea corespunzătoare a capitalului social sunt prevăzute şi analizate de AVAS în conformitate cu prevederile OUG 117/2006, privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, aprobată cu modificări şi completări prin Legea 137/2007, dar şi în conformitate cu Legea 96/2008 pentru modificarea OUG 45/2006, privind unele măsuri pentru privatizarea SC "Oltchim" SA Râmnicu Vâlcea.
     În anul 2003, statul, prin AVAB (Agenţia pentru Valorificarea Activelor Bancare), în contextul măsurilor pentru accelerarea privatizării, a demarat procedura de majorare a capitalului social al "Oltchim", prin conversia în acţiuni a unei părţi din creanţa sa, acţiunile urmând să fie transferate instituţiei publice implicate în procesul privatizării, în vederea valorificării lor pe această cale.
     Majorarea de capital a fost decisă prin hotărârea AGEA nr. 8 din 28 noiembrie 2003, însă, fără acordarea dreptului de preferinţă, fapt contestat de acţionarii minoritari în instanţă. Ca urmare a cererii acţionarilor minoritari, în data de 16 decembrie 2004, Tribunalul Vâlcea dispune suspendarea aplicării hotărârii AGEA prin care se majora capitalul, şi, în noiembrie 2005, aceeaşi instanţă constată nulitatea acestei hotărâri prin care a fost dispusă majorarea capitalului social în anul 2003.
     În anul 2006, prin OUG 45/2006, privind unele măsuri pentru privatizarea "Oltchim", aprobată prin Legea 30/2007, s-a dispus ca "AVAS să redevină creditor al societăţii pentru creanţa convertită în acţiuni în temeiul Hotărârii 8/28.11.2003 a AGA... precum şi să procedeze la majorarea capitalului social al societăţii, prin conversia în acţiuni... a întregii creanţe deţinute de autoritate... cu acordarea dreptului de preferinţă acţionarilor existenţi la data intrării în vigoare a legii..."
     Pentru a duce la îndeplinire aceste prevederi legale, Statul român a purtat negocieri şi consultări cu organismele Comisiei Europene, cu privire la politicile şi prevederile legale în domeniul ajutorului de stat, pentru a putea realiza conversia creanţei în acţiuni, acesta fiind unul din paşii procedurali necesari pentru continuarea acţiunilor ce au ca scop rentabilizarea şi privatizarea "Oltchim".

     Reporter: Ce înseamnă această decizie pentru acţionariatul "Oltchim"?
     Cristina Chiriac: Implicarea statului în acţionariatul societăţii, dar şi în adoptarea şi implementarea unui plan de măsuri este de natură să aducă stabilitate în toate privinţele, o stabilitate benefică tuturor, inclusiv acţionarilor minoritari, şi, mai ales oamenilor, angajaţilor societăţii, prin asigurarea locurilor de muncă şi prin contribuţia semnificativă pe care o putem aduce în acest fel nivelului de trai al zonei. Sprijinim societatea către un nivel cât mai performant, fiind convinşi că se va obţine acel rezultat pozitiv, cu efect de propagare în celelalte domenii ale vieţii economice şi sociale.
     De altfel, una dintre obligaţiile asumate de statul român în cadrul acordului cu FMI este chiar privatizarea "Oltchim". Odată realizată conversia creanţelor în acţiuni, cele două autorităţi ale statului român vor colabora şi vor întreprinde următoarele demersuri necesare, acordând o atenţie deosebită continuării procesului de privatizare, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

     Reporter: Care este valoarea totală a datoriilor "Oltchim" către AVAS, inclusiv dobânda?
     Cristina Chiriac: În baza contractelor de cesiune, AVAS a preluat de la Ministerul de Finanţe mai multe creanţe deţinute de statul român la "Oltchim". Valoarea actuală a acestor creanţe se ridică la suma de 538.336.540,56 lei - sumă la care urmează să se calculeze dobânzi, începând cu 2007 şi până la data conversiei.

     Reporter: Vă rugăm să ne spuneţi care va fi procedura de conversie - cum se va desfăşura majorarea de capital? Care sunt acţionarii care vor avea dreptul să participe la majorare, conform legii?
     Cristina Chiriac: Procedura de majorare a capitalului social al SC "Oltchim" SA Râmnicu Vâlcea cu contravaloarea creanţei AVAS faţă de această societate este supusă, desigur, cadrului legislativ naţional şi european aplicabil în domeniu.
     În baza deciziei CE, autorităţile implicate, respectiv MECMA (prin OPSPI) şi AVAS, vor avea posibilitatea să opereze măsurile propuse, prin convocarea AGA a "Oltchim", în vederea aprobării conversiei în acţiuni a creanţei AVAS, cu respectarea dreptului de preferinţă pentru acţionarii minoritari.
     Reprezentanţii statului român, în baza documentaţiei depuse şi în baza negocierilor şi eforturilor depuse pe lângă Comisia Europeană, au credinţa că se va primi un aviz favorabil din partea organismelor europene, astfel încât o societate atât de importantă cum este "Oltchim", să-şi poată dezvolta în continuare rolul activ în viaţa economică şi socială a ţării şi, mai ales, a comunităţii în zona căreia funcţionează.
     Reporter: Vă mulţumesc! 


http://www.bursa.ro/pentru-aprobarea-conversiei-in-actiuni-a-creantei-avas-opspi-si-avas-vor-convoca-aga-la-oltchim-161770&s=piata_de_capital&articol=161770.html

vineri, 2 martie 2012

DA, reformarii ONG-urilor romanesti

     Am remarcat o idee lansata in dezbatere, si anume aceea a necesitatii de “redesenare” a structurii si atributiilor ONG-urilor in Romania. Aceasta ca o necesitate de adaptare, practic, la noile realitati, la conjuctura de moment. Trebuie sa spun ca este o idee realista si o sustin. 
    Este nevoie de aceasta sub forme noi, cu o maniera inedita de lucru si de abordare a noilor realitati. Avem nevoie de aceasta componenta importanta a societatii civile. Ea se va putea dovedi deosebit de utila in eforturile de a reconstrui si de a crea o noua platforma politica. Si capata legitimitate din insasi blocajul actual in care se afla societatea civila in Romania. Nu ne mai putem lipsi de aceasta piesa a puzzel-ului, fiind una foarte importanta in viata oricarei societatii, cu rol deosebit de important in contraponderea democratica. 
     Cred ca este cel putin injust sa judecam poporul roman ca fiind incapabil de a deveni democratic. Dar, oare vreuna dintre democratiile considerate astazi veritabile si puternice au reusit sa ajunga la acest stadiu printr-un salt rapid? Evident ca nu. Este vorba de un proces de lunga durata, complicat, cu multe zbateri. Desigur, ritmul poate diferi foarte mult, de la un popor la altul, si asta din cauza unor aspecte de ordin geopolitic sau local, care concura la o tranzitie mai lenta sau mai rapida. Si vin si intreb: oare putem sa cerem acestui popor  dupa 45 de ani de oprimare, sa atinga brusc idealul democratiei? Evident ca nu! Unii ar putea spune ca 20 de ani nu sunt putini. Ba da, sunt chiar foarte putini, in termeni istorici si de mentalitate colectiva vorbind. 
     Este nevoie de rabdare si timp. Si in aici apare nevoia stringenta de factori de influenta si modelare in acest sens. Aici este locul si acesta este rolul ONG-urilor, ca si componenta esentiala a societatii civile. Daca momentul actual si conjunctura nationala si internationala o cer, atunci, da, sa aiba si scopuri politice. Nu vad de ar fi daunator acest lucru, mai ales atunci cand este declarat si facut public. Sub o forma sau alta, nici pana acum aceste obiective nu au lipsit din preocuparile ONG-urilor. Pana la urma, chiar activitatea unei astfel de organizatii este esentialmente orientata catre zona de educare si modelare etica si sociala. Ori, politicul este o parte consistenta din social. Oamenii au nevoie de educatie si in acest sens, al spiritului civic manifestat de multe ori prin politic. 
      Cred ca timpul in care traim, istoric vreau sa spun, nu ne mai permite sa ignoram nici o varianta de schimbare care se poate dovedi utila in redimensiunarea dialogului social. Relatia dintre societate si clasa politica nu are o menire antagonista ci, dimpotriva, trebuie sa fie una de parteneriat, benefica tuturor. 
     In acest complex si complicat proces al comunicarii politice si sociale, ONG-urile, ca si componenta a societatii civile, pot avea o contributie semnificativa. Deci nu este deloc gresit a se pune accent pe readucerea lor in prim-plan. E nevoie acum, mai mult ca alta data, de o implicare a tuturor actorilor sociali. Caci absenteismul, chiar si ca forma de protest, nu poate fi niciodata considerat un raspuns inteligent si nici constructiv.

luni, 27 februarie 2012

Apararea locurilor de munca - directie de actiune prioritara


Un pascanean cu simtul datoriei fata de comunitate, a venit la Bucuresti si mi-a semnalat una dintre problemele curente cu care se confrunta oamenii din oras – situatia fabricii de scule – SCUDAS SA – fata de care s-a dispus, de curand, falimentul.

Asa cum expuneam si intr-un articol anterior, este vorba despre posibila recuperare a unor nuclee de afaceri, prin salvarea acelor active functionale ale fabricilor si valorificarea acestora ca si afaceri si nu ca niste simple active. Este ceea ce imi place mie sa numesc (si pe buna dreptate) “privatizarea societatilor in faliment”. 

Pe scurt, pot spune ca, spre deosebire de privatizarea “clasica”, care presupune proceduri complicate si stufoase, care se desfasoara pe o perioada lunga de timp, privatizarea aplicata unei societati in faliment simplifica mult lucrurile, iar transferul dreptului de proprietate se poate realiza rapid. Acesta este unul dintre avantaje. Altul ar fi acela ca viitorul cumparator are ocazia sa achizitioneze doar partea functionala a unei fabrici si nu si datoriile acesteia. 

Acest tip de actiune dar si altele sunt readaptate acum in Romania deoarece noul context economic cere metode noi. Statul roman, societatea romanesca si mai ales comunitatile locale, direct afectate de criza (faliment, somaj, s.a.m.d) nu-si mai permit sa iroseasca nici o sansa de a valorifica o posibila afacere. 

Pornind de la aceste considerente, am raspuns prompt solicitarii venite din partea comunitatii pascanene si am intreprins o vizita la fata locului. Mergand in fabrica, am constatat ca ca exista un activ functional, care este exploatat in prezent, si care ar putea reprezenta, de fapt, punctul de plecare al unei noi afaceri. S-ar putea mentine in acest fel locurile de munca existente in momentul de fata si ar putea fi chiar create altele noi, pe viitor. Discutand cu oamenii, am aflat ca exista comenzi concrete pe care fabrica le executa catre mai multi clienti externi si exista si alte intentii expimate care ar putea deveni contracte de afaceri. Insa, ceea ce retine, este situatia juridica a societatii, adica starea de faliment in care se afla in prezent. Aceasta stare de fapt a lucrurilor atrage, desigur, neincrederea eventualilor parteneri de afaceri.
Dupa vizita la fabrica, am participat, la o conferinta de presa si la emisiunea “Pascaniul incotro”, realizata de dl. Catalin Cojocaru, la postul local de televiziune InfoBit. 

Am dorit sa aduc la cunostinta opiniei publice un fapt deloc neglijabil, si anume ca exista intentii clare, manifestate in scris, de a se achizitiona activul functional, intentii ce sper eu, vor deveni realitate intr-un timp foarte scurt. Ne-am propus sa facem tot ce este posibil pentru a implementa acest plan rapid, cunoscand faptul ca timpul nu este in favoarea societatii, starea de faliment aducand asupra sa umbra incertitudinii, indepartand in acest fel posibili clienti importanti.

Problema somajului este una stingenta, cu implicatii la toate nivelele – economic, social, politic. Prin urmare consider ca a cauta solutii de a iesi din astfel de situatii si a le implimenta repezinta o directie de actiune prioritara – mai ales in zonele profund afectate de aceste fenomene, asa cum este si regiunea Moldovei. In speta, am dorit sa le fac cunoscut pascanenilor ca ne pasa si ne implicam pe cat posibil in gasirea unor raspunsuri la problemele lor. Lucram la constructia unei variante in care fabrica SCUDAS SA Pascani sa nu dispara complet ci sa se transforme intr-o afacere noua, profitabila atat noilor proprietari, cat si locuitorilor orasului.
Motivatia principala a acestui tip de actiuni este, desigur, necesitatea apararii locurilor de munca existente dar si incercarea de a crea altele noi. Si speram ca succesul acestor demersuri sa se constituie intr-un precedent pe care-l vom putea aplica si in alte cazuri asemanatoare.

sâmbătă, 25 februarie 2012

O noua abordare a afacerilor curente ale insolventei

http://www.bzi.ro/vicepresedintele-avas-da-sperante-angajatilor-de-la-scudas-271720
http://www.presaonline.com/stiri/stiri-locale/vicepresedintele-avas-da-sperante-angajatilor-de-la-scudas-1563996.html
http://www.ziaruldepascani.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=2673:noi-sperante-pentru-angajatii-de-la-scudas

http://ziarulorizont.info/pascaniul-incotro--24-febr.-2012:-ce-spune-avas-despre-privatizarile-din-pascani--ist-33444/

vineri, 17 februarie 2012

AVAS vrea sa recupereze afaceri si nu doar creante


Unul dintre cei doi jucatori in domeniul recuperarii creantelor statului, AVAS, vine in 2012 cu o noua viziune prin care sa contribuie la contracararea efectelor crizei si la redresarea unei parti a economiei romanesti.
 “In anul 2012 ne propunem o noua abordare a afacerilor curente ale insolventei”,  declara doamna Cristina Chiriac, vicepresedintele AVAS. “Cand ma gandesc la insolventa am in vedere doua ipostaze in care AVAS este implicata – cea a actionarului si cea a creditorului. Si avem 262 de societati unde ne aflam in ambele situatii. Analizand situatia in contextul conditiilor actuale, de criza, mi-a aparut clar ca trebuie sa cautam metode noi, prin care am putea obtine rezultate mai bune si am putea contribui la reconstructia economiei”.
“Cred ca, daca incetam sa privim insolventa ca pe un “sfarsit” si daca acordam o mai mare importanta etapei de reorganizare, am putea transforma un eventual esec, intr-un succes in afaceri. Acest lucru este posibil prin reorganizare judiciara si de aceea vom pune mai mare accent pe viabilitatea planurilor de relansare.
In acest sens, din experienta mea in domeniu, pot sa spun ca ceea ce cred eu ca ar trebui sa conteze in analiza premergatoare desemnarii un administrator sau a altuia, ar fi, in primul rand, portofoliul reorganizarilor de success realizate de acestia si al societatilor de la care s-a obtinut o recuperare a creantelor de cel putin 50%. Acestea sunt adevaratele etaloane de masura a eficientei unui administrator judiciar si mai putin procentul solicitat ca si comision pentru activitatea prestata. S-a dovedit in timp ca, uneori, nici comisionul nu a fost destul de motivant pentru lichidatori.  Au fost si cazuri in care, desi o societate intrata in insolventa detinea active semnificative la momentul deschiderii procedurii, procentul de recuperare prin valorificarea acestora a fost chiar de numai 2%! Prin aceasta noua abordare vrem sa dezvoltam relatii de colaborare cu aceia profesionisti din domeniu, care se pot impune printr-o viziune, ca si veritabili oameni de afaceri, si nu numai de valorificatori de active.
Aceste noi masuri vin pe fondul crizei si pentru a sustine relansarea economica. Noi ne propunem sa recuperam nu numai creante, considerand ca orice afacere salvata va avea sansa unei manifestari concrete si importante in piata. Atat in cea de profil, dupa caz, cat si in cea a muncii, unde, dupa cum stim cu totii, nu mai este nevoie de “ingrosarea” numarului de someri. Sa nu uitam de resursele umane, care au un rol esential in existenta fiecarei companii, de calitatea acestora depinzand de multe ori evolutia afacerii, in sine. Fiind vorba de unicitatea amprentei umane asupra rezultatelor muncii, devine chiar necesar sa acordam mai multa importanta acestei laturi. Sunt unele domenii de munca speciale, unde oamenii, care se formeaza si devin mai buni in timp, nu trebuie “pierduti pe drum”, ci apreciati si valorificati pe masura potentialului pe care-l au de oferit”.
Portofoliul actual al Directiei Insolventa a AVAS cuprinde 8.423 dosare de insolventa, provenind din procese in care sunt implicate 6.406 societati debitoare, aflate fie in insolventa – 3958, fie in lichidare voluntara si dizolvare de drept – 2448. AVAS estimeaza ca va incasa, in 2012, circa 20 de milioane de lei, fata de 7,8 milioane lei in 2011.
“Ne bazam aceasta apreciere pe sumele inscrise in tabelele de creante si in functie de evolutia procesului de valorificare. Statul este nevoit sa lupte pentru realizarea intereselor sale, in condii destul de dificile. Cu toate acestea vom continua sa urmarim implementarea si indeplinirea obiectivelor noastre – in principal restructurarea economica a societatilor si rentabilizarea acestora, iar in cazurile in care suntem in imposibilitatea de a face acest lucru, vom urmari, desigur, maximizarea gradului de recuperare a creantelor”, ne-a mai declarat doamna vicepresedinte Chiriac.


m.evz.ro/news/966855
www.puterea.ro/.../avas_incasarile_din_creante_20_milioane_lei_in_...
www.ziare-pe-net.ro/.../avas-vrem-sa-contribuim-la-reconstruc-ia-eco..