luni, 27 februarie 2012

Apararea locurilor de munca - directie de actiune prioritara


Un pascanean cu simtul datoriei fata de comunitate, a venit la Bucuresti si mi-a semnalat una dintre problemele curente cu care se confrunta oamenii din oras – situatia fabricii de scule – SCUDAS SA – fata de care s-a dispus, de curand, falimentul.

Asa cum expuneam si intr-un articol anterior, este vorba despre posibila recuperare a unor nuclee de afaceri, prin salvarea acelor active functionale ale fabricilor si valorificarea acestora ca si afaceri si nu ca niste simple active. Este ceea ce imi place mie sa numesc (si pe buna dreptate) “privatizarea societatilor in faliment”. 

Pe scurt, pot spune ca, spre deosebire de privatizarea “clasica”, care presupune proceduri complicate si stufoase, care se desfasoara pe o perioada lunga de timp, privatizarea aplicata unei societati in faliment simplifica mult lucrurile, iar transferul dreptului de proprietate se poate realiza rapid. Acesta este unul dintre avantaje. Altul ar fi acela ca viitorul cumparator are ocazia sa achizitioneze doar partea functionala a unei fabrici si nu si datoriile acesteia. 

Acest tip de actiune dar si altele sunt readaptate acum in Romania deoarece noul context economic cere metode noi. Statul roman, societatea romanesca si mai ales comunitatile locale, direct afectate de criza (faliment, somaj, s.a.m.d) nu-si mai permit sa iroseasca nici o sansa de a valorifica o posibila afacere. 

Pornind de la aceste considerente, am raspuns prompt solicitarii venite din partea comunitatii pascanene si am intreprins o vizita la fata locului. Mergand in fabrica, am constatat ca ca exista un activ functional, care este exploatat in prezent, si care ar putea reprezenta, de fapt, punctul de plecare al unei noi afaceri. S-ar putea mentine in acest fel locurile de munca existente in momentul de fata si ar putea fi chiar create altele noi, pe viitor. Discutand cu oamenii, am aflat ca exista comenzi concrete pe care fabrica le executa catre mai multi clienti externi si exista si alte intentii expimate care ar putea deveni contracte de afaceri. Insa, ceea ce retine, este situatia juridica a societatii, adica starea de faliment in care se afla in prezent. Aceasta stare de fapt a lucrurilor atrage, desigur, neincrederea eventualilor parteneri de afaceri.
Dupa vizita la fabrica, am participat, la o conferinta de presa si la emisiunea “Pascaniul incotro”, realizata de dl. Catalin Cojocaru, la postul local de televiziune InfoBit. 

Am dorit sa aduc la cunostinta opiniei publice un fapt deloc neglijabil, si anume ca exista intentii clare, manifestate in scris, de a se achizitiona activul functional, intentii ce sper eu, vor deveni realitate intr-un timp foarte scurt. Ne-am propus sa facem tot ce este posibil pentru a implementa acest plan rapid, cunoscand faptul ca timpul nu este in favoarea societatii, starea de faliment aducand asupra sa umbra incertitudinii, indepartand in acest fel posibili clienti importanti.

Problema somajului este una stingenta, cu implicatii la toate nivelele – economic, social, politic. Prin urmare consider ca a cauta solutii de a iesi din astfel de situatii si a le implimenta repezinta o directie de actiune prioritara – mai ales in zonele profund afectate de aceste fenomene, asa cum este si regiunea Moldovei. In speta, am dorit sa le fac cunoscut pascanenilor ca ne pasa si ne implicam pe cat posibil in gasirea unor raspunsuri la problemele lor. Lucram la constructia unei variante in care fabrica SCUDAS SA Pascani sa nu dispara complet ci sa se transforme intr-o afacere noua, profitabila atat noilor proprietari, cat si locuitorilor orasului.
Motivatia principala a acestui tip de actiuni este, desigur, necesitatea apararii locurilor de munca existente dar si incercarea de a crea altele noi. Si speram ca succesul acestor demersuri sa se constituie intr-un precedent pe care-l vom putea aplica si in alte cazuri asemanatoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu