vineri, 17 februarie 2012

AVAS vrea sa recupereze afaceri si nu doar creante


Unul dintre cei doi jucatori in domeniul recuperarii creantelor statului, AVAS, vine in 2012 cu o noua viziune prin care sa contribuie la contracararea efectelor crizei si la redresarea unei parti a economiei romanesti.
 “In anul 2012 ne propunem o noua abordare a afacerilor curente ale insolventei”,  declara doamna Cristina Chiriac, vicepresedintele AVAS. “Cand ma gandesc la insolventa am in vedere doua ipostaze in care AVAS este implicata – cea a actionarului si cea a creditorului. Si avem 262 de societati unde ne aflam in ambele situatii. Analizand situatia in contextul conditiilor actuale, de criza, mi-a aparut clar ca trebuie sa cautam metode noi, prin care am putea obtine rezultate mai bune si am putea contribui la reconstructia economiei”.
“Cred ca, daca incetam sa privim insolventa ca pe un “sfarsit” si daca acordam o mai mare importanta etapei de reorganizare, am putea transforma un eventual esec, intr-un succes in afaceri. Acest lucru este posibil prin reorganizare judiciara si de aceea vom pune mai mare accent pe viabilitatea planurilor de relansare.
In acest sens, din experienta mea in domeniu, pot sa spun ca ceea ce cred eu ca ar trebui sa conteze in analiza premergatoare desemnarii un administrator sau a altuia, ar fi, in primul rand, portofoliul reorganizarilor de success realizate de acestia si al societatilor de la care s-a obtinut o recuperare a creantelor de cel putin 50%. Acestea sunt adevaratele etaloane de masura a eficientei unui administrator judiciar si mai putin procentul solicitat ca si comision pentru activitatea prestata. S-a dovedit in timp ca, uneori, nici comisionul nu a fost destul de motivant pentru lichidatori.  Au fost si cazuri in care, desi o societate intrata in insolventa detinea active semnificative la momentul deschiderii procedurii, procentul de recuperare prin valorificarea acestora a fost chiar de numai 2%! Prin aceasta noua abordare vrem sa dezvoltam relatii de colaborare cu aceia profesionisti din domeniu, care se pot impune printr-o viziune, ca si veritabili oameni de afaceri, si nu numai de valorificatori de active.
Aceste noi masuri vin pe fondul crizei si pentru a sustine relansarea economica. Noi ne propunem sa recuperam nu numai creante, considerand ca orice afacere salvata va avea sansa unei manifestari concrete si importante in piata. Atat in cea de profil, dupa caz, cat si in cea a muncii, unde, dupa cum stim cu totii, nu mai este nevoie de “ingrosarea” numarului de someri. Sa nu uitam de resursele umane, care au un rol esential in existenta fiecarei companii, de calitatea acestora depinzand de multe ori evolutia afacerii, in sine. Fiind vorba de unicitatea amprentei umane asupra rezultatelor muncii, devine chiar necesar sa acordam mai multa importanta acestei laturi. Sunt unele domenii de munca speciale, unde oamenii, care se formeaza si devin mai buni in timp, nu trebuie “pierduti pe drum”, ci apreciati si valorificati pe masura potentialului pe care-l au de oferit”.
Portofoliul actual al Directiei Insolventa a AVAS cuprinde 8.423 dosare de insolventa, provenind din procese in care sunt implicate 6.406 societati debitoare, aflate fie in insolventa – 3958, fie in lichidare voluntara si dizolvare de drept – 2448. AVAS estimeaza ca va incasa, in 2012, circa 20 de milioane de lei, fata de 7,8 milioane lei in 2011.
“Ne bazam aceasta apreciere pe sumele inscrise in tabelele de creante si in functie de evolutia procesului de valorificare. Statul este nevoit sa lupte pentru realizarea intereselor sale, in condii destul de dificile. Cu toate acestea vom continua sa urmarim implementarea si indeplinirea obiectivelor noastre – in principal restructurarea economica a societatilor si rentabilizarea acestora, iar in cazurile in care suntem in imposibilitatea de a face acest lucru, vom urmari, desigur, maximizarea gradului de recuperare a creantelor”, ne-a mai declarat doamna vicepresedinte Chiriac.


m.evz.ro/news/966855
www.puterea.ro/.../avas_incasarile_din_creante_20_milioane_lei_in_...
www.ziare-pe-net.ro/.../avas-vrem-sa-contribuim-la-reconstruc-ia-eco..
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu