luni, 12 martie 2012

PENTRU APROBAREA CONVERSIEI ÎN ACŢIUNI A CREANŢEI AVAS OPSPI şi AVAS vor convoca AGA la "Oltchim"

Cristina Chiriac, vicepreşedintele AVAS, ne-a acordat un interviu, în care a comentat implicaţiile deciziei Comisiei Europene să aprobe, pe data de 7 martie, după aproape patru ani de investigaţii, conversia în acţiuni a datoriilor combinatului chimic "Oltchim" către AVAS.

 
     *  Va fi respectat dreptul de preferinţă pentru acţionarii minoritari
     Reporter: Cum comentaţi decizia Comisiei Europene să aprobe onversia în acţiuni a datoriei combinatului "Oltchim" către AVAS?
     Cristina Chiriac: Rolul "Oltchim"-ului în industria şi economia românească este strategic şi important, societatea fiind, pe piaţa internă, cel mai mare producător de produse clorosodice şi solvenţi clorurat şi unic producător de PVC, polioli-polieteri, oxo-alcooli şi o serie de alte produse de bază pentru economia naţională, având şi activităţi de proiectare în domeniul industriei chimice.
     Statul român a întreprins şi întreprinde în continuare măsurile necesare pentru creşterea competitivităţii societăţii, considerand că pe această cale putem susţine interesele economice ale zonei şi ale economiei naţionale, în ansamblul său, şi le putem proteja, în acelaşi timp, pe cele sociale, legate de locurile de muncă şi de calitatea vieţii oamenilor care trăiesc acolo.
     Pentru o mai bună înţelegere, consider că trebuie detaliat puţin istoricul acestei societăţi.
     Astfel, constatăm că, de la înfiinţare, din anul 1990, şi până în anul 2003, societatea a fost în portofoliul Fondului Proprietăţii de Stat (FPS), devenită ulterior, în 2004, APAPS. Din anul 2004 şi pînă în 2006, a trecut în portofoliul Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), pentru ca, în ianuarie 2007 să revină la AVAS, o dată cu revenirea oficiului în cadrul AVAS. În prezent, Statul român este atât acţionar majoritar al Oltchim, deţinând 54,8% din capitalul societăţii - prin MECMA - OPSPI - cât şi principal creditor, prin creanţa deţinută de AVAS.
     Conversia în acţiuni a întregii creanţe deţinute de AVAS la această societate şi majorarea corespunzătoare a capitalului social sunt prevăzute şi analizate de AVAS în conformitate cu prevederile OUG 117/2006, privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, aprobată cu modificări şi completări prin Legea 137/2007, dar şi în conformitate cu Legea 96/2008 pentru modificarea OUG 45/2006, privind unele măsuri pentru privatizarea SC "Oltchim" SA Râmnicu Vâlcea.
     În anul 2003, statul, prin AVAB (Agenţia pentru Valorificarea Activelor Bancare), în contextul măsurilor pentru accelerarea privatizării, a demarat procedura de majorare a capitalului social al "Oltchim", prin conversia în acţiuni a unei părţi din creanţa sa, acţiunile urmând să fie transferate instituţiei publice implicate în procesul privatizării, în vederea valorificării lor pe această cale.
     Majorarea de capital a fost decisă prin hotărârea AGEA nr. 8 din 28 noiembrie 2003, însă, fără acordarea dreptului de preferinţă, fapt contestat de acţionarii minoritari în instanţă. Ca urmare a cererii acţionarilor minoritari, în data de 16 decembrie 2004, Tribunalul Vâlcea dispune suspendarea aplicării hotărârii AGEA prin care se majora capitalul, şi, în noiembrie 2005, aceeaşi instanţă constată nulitatea acestei hotărâri prin care a fost dispusă majorarea capitalului social în anul 2003.
     În anul 2006, prin OUG 45/2006, privind unele măsuri pentru privatizarea "Oltchim", aprobată prin Legea 30/2007, s-a dispus ca "AVAS să redevină creditor al societăţii pentru creanţa convertită în acţiuni în temeiul Hotărârii 8/28.11.2003 a AGA... precum şi să procedeze la majorarea capitalului social al societăţii, prin conversia în acţiuni... a întregii creanţe deţinute de autoritate... cu acordarea dreptului de preferinţă acţionarilor existenţi la data intrării în vigoare a legii..."
     Pentru a duce la îndeplinire aceste prevederi legale, Statul român a purtat negocieri şi consultări cu organismele Comisiei Europene, cu privire la politicile şi prevederile legale în domeniul ajutorului de stat, pentru a putea realiza conversia creanţei în acţiuni, acesta fiind unul din paşii procedurali necesari pentru continuarea acţiunilor ce au ca scop rentabilizarea şi privatizarea "Oltchim".

     Reporter: Ce înseamnă această decizie pentru acţionariatul "Oltchim"?
     Cristina Chiriac: Implicarea statului în acţionariatul societăţii, dar şi în adoptarea şi implementarea unui plan de măsuri este de natură să aducă stabilitate în toate privinţele, o stabilitate benefică tuturor, inclusiv acţionarilor minoritari, şi, mai ales oamenilor, angajaţilor societăţii, prin asigurarea locurilor de muncă şi prin contribuţia semnificativă pe care o putem aduce în acest fel nivelului de trai al zonei. Sprijinim societatea către un nivel cât mai performant, fiind convinşi că se va obţine acel rezultat pozitiv, cu efect de propagare în celelalte domenii ale vieţii economice şi sociale.
     De altfel, una dintre obligaţiile asumate de statul român în cadrul acordului cu FMI este chiar privatizarea "Oltchim". Odată realizată conversia creanţelor în acţiuni, cele două autorităţi ale statului român vor colabora şi vor întreprinde următoarele demersuri necesare, acordând o atenţie deosebită continuării procesului de privatizare, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

     Reporter: Care este valoarea totală a datoriilor "Oltchim" către AVAS, inclusiv dobânda?
     Cristina Chiriac: În baza contractelor de cesiune, AVAS a preluat de la Ministerul de Finanţe mai multe creanţe deţinute de statul român la "Oltchim". Valoarea actuală a acestor creanţe se ridică la suma de 538.336.540,56 lei - sumă la care urmează să se calculeze dobânzi, începând cu 2007 şi până la data conversiei.

     Reporter: Vă rugăm să ne spuneţi care va fi procedura de conversie - cum se va desfăşura majorarea de capital? Care sunt acţionarii care vor avea dreptul să participe la majorare, conform legii?
     Cristina Chiriac: Procedura de majorare a capitalului social al SC "Oltchim" SA Râmnicu Vâlcea cu contravaloarea creanţei AVAS faţă de această societate este supusă, desigur, cadrului legislativ naţional şi european aplicabil în domeniu.
     În baza deciziei CE, autorităţile implicate, respectiv MECMA (prin OPSPI) şi AVAS, vor avea posibilitatea să opereze măsurile propuse, prin convocarea AGA a "Oltchim", în vederea aprobării conversiei în acţiuni a creanţei AVAS, cu respectarea dreptului de preferinţă pentru acţionarii minoritari.
     Reprezentanţii statului român, în baza documentaţiei depuse şi în baza negocierilor şi eforturilor depuse pe lângă Comisia Europeană, au credinţa că se va primi un aviz favorabil din partea organismelor europene, astfel încât o societate atât de importantă cum este "Oltchim", să-şi poată dezvolta în continuare rolul activ în viaţa economică şi socială a ţării şi, mai ales, a comunităţii în zona căreia funcţionează.
     Reporter: Vă mulţumesc! 


http://www.bursa.ro/pentru-aprobarea-conversiei-in-actiuni-a-creantei-avas-opspi-si-avas-vor-convoca-aga-la-oltchim-161770&s=piata_de_capital&articol=161770.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu