Cu si despre Antreprenoriat,
Bruxelles, Octombrie 2012
Ambasadoarele UE pentru antreprenoriatul feminin în România pregãtesc proiecte pilot pentru stimularea iniţiativei private.
Bruxelles, 18 oct - Corespondentul Agerpres, Florin Ştefan, transmite:
Cristina Chiriac şi Nicoleta Munteanu, douã dintre cele 14 ambasadoare ale Uniunii Europene (UE) pentru antreprenoriatul feminin în România, au vorbit la Bruxelles despre proiectele pilot pe care le au în vedere
pentru stimularea iniţiativei private la acest nivel, cu prilejul reuniunii anuale a participantelor la program în cadrul Sãptãmânii Europene a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (IMM).
România are în total 14 ambasadoare pentru antreprenoriatul feminin , dintre care opt au fost prezente marţi şi miercuri la Bruxelles,unde au participat la diverse paneluri şi au avut întrevederi cu oficiali ai Comisiei Europene (CE), precum comisarul european pentru educaţie, culturã, multilingvism şi tineret, Androula Vassiliou, şi directorul DG Enterprise, Joana Drake, responsabilul CE pentru IMM-uri şi antreprenoriat.
Cristina Chiriac este una dintre aceste ambasadoare de doi ani şi, în paralel, face parte dintr-o reţea de mentori care oferã consiliere pentru trei tinere care s-au lansat în afaceri pe cont propriu.
'În momentul în care am devenit ambasador al antreprenoriatului feminin, nu aveam nicio idee ce înseamnã asta. Eram un om de afaceri, dar la scarã micã. În momentul în care am devenit ambasadoare am început sã iau contact cu lumea din jur şi sã vãd cã totul ţine de mentalitate. Am început sã citesc, sã fac schimb de experienţă cu diverse persoane şi mi-am dat seama cã într-adevãr acesta este viitorul, pentru cã o aratã cifrele. În jur 78% dintre angajaţi sunt angajaţi în mediul privat, nu la stat, în UE, iar cea mai mare contribuţie la PIB-ul unei ţãri o au microîntreprinderile. Bun, am spus, dacã ãsta este trendul de ce nu ne aliniem şi noi? Pentru cã nu se promoveazã acest lucru şi pentru cã nu existã culturã', a declarat pentru Agerpres Cristina
Chiriac.
Ea povesteşte cã în martie 2012 a avut un proiect la Biblioteca Centralã Universitarã în cadrul cãruia au fost cooptaţi circa circa 250 de tineri,cãrora li s-a asigurat timp de trei luni de zile toatã logistica birocraticã, plecând de la înfiinþarea societãţi şi pânã la contabilitate. În urma desfãşurãrii proiectului, care a fost organizat fãrã niciun fel de susţinere financiarã din exterior, au rãmas funcţionale cinci firme.
Acum, ambasadoarea UE pentru antreprenoriat vrea sã ducã mai departe acest proiect şi sã înfiinţeze o Şcoalã de business pentru a ajuta tinerii cu iniţiativã sã-şi dezvolte propriile afaceri. 'Am cumpãrat domeniul www.scoaladebusiness.ro. Acolo vom avea prima selecţie a candidaţilor, dupã ce ei vor rãspunde la întrebãri precum de ce trebuie sã aplici, cum te putem ajuta noi, iar apoi urmeazã întâlnirea faţã în faţã. De asemenea, suntem în tratative cu una din televiziunile din România pentru a avea o emisiune sãptãmânalã de mãcar câteva minute, în care sã vinã diverse personalitãţi care îndeplinesc şi calitatea de antreprenor şi sã vorbeascã despre experienþa lor, dar şi sã ajute tineri', a precizat Cristina Chiriac.
Nicoleta Munteanu, şi ea ambasadoare pentru antreprenoriat şi mentor pentru tinerele talente, intenţioneazã la rândul sãu sã lanseze un proiect pilot, pentru care spune cã i-a venit ideea participând la numeroase conferinţe şi sesizând pe cont propriu dificultatea în accesarea fondurilor europene.
'Am scris douã proiecte europene pe formare profesionalã şi nici pânã în momentul de faţã nu am primit rãspuns din partea statului român. M-am gândit cã cel mai bine ar fi sã fac ceea ce ştiu sã fac. În calitate de
avocat pot sã ofer consultanþã pentru acei antreprenori care au ceva de spus pentru societatea româneascã. În calitate de om de afaceri care conduce o agenþie de publicitate şi care editeazã o revistã de publicitate şi informare în limba englezã cu distribuţie gratuitã am posibilitatea sã creez un nou proiect. Vom iniţia o revistã de informare despre cum sã faci afaceri, cu distribuţie gratuitã', spune ea.
Noua revistã lunarã de 98 de pagini, editatã în românã şi englezã, ar urma sã-i informeze pe tinerii antreprenori despre orice subiect de interes 'de la înfiinþarea unei societãţi comerciale, la formalitãţile
legale în vederea îndeplinirii tuturor condiţiilor de fiscalitate'. 'Pe orice fel de probleme vom avea consultanţã, inclusiv în mediere', a declarat ea. În plus, publicaţia va prezenta în fiecare numãr o afacere de succes.
Revista cu un tiraj de 10.000 de exemplare ar urma sã fie difuzatã gratuit, din mânã în mânã, iar costurile sã fie acoperite exclusiv din publicitate, mai spune Nicoleta Munteanu, precizând cã va lansa proiectul pentru cã ea, când şi-a lansat afacerea în urmã cu zece ani, nu a putut avea un model.
Cele douã proiecte pilot, realizate exclusiv prin parteneriate şi surse proprii, ar urma sã fie lansate în decembrie.AGERPRES
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu