luni, 29 octombrie 2012

                             Banii...eterna poveste..

        Atunci când nu îi ai...te gândeşti cum să îi faci...atunci când îi ai ..te gândeşti cum să îi înmulţeşti! Nicicum nu eşti mulţumit! Fie că îţi analizezi propriul buget..fie că te uiţi în ograda statului...sau mai rău..te uiţi ...peste mări şi ţări..şi vezi că veştile nu sunt bune,,,, te îngrijorezi. Invariabil , te întrebi...de ce nu ne este mai bine.. oare când ne va fi mai bine...cui ii pasa de mine..de noi...etc!
       În primul semestru România a înregistrat o creştere economică de 2,2%, cum s-ar spune în popor..semne bune anul are..! A mai trecut ceva vreme..s-au mai schimbat niste Guverne...Boc, MRU, Ponta..si tot asa ..le-am pierdut şirul...au venit si rectificările bugetare..si au apărut şi alte  date. Conform rectificării bugetare din octombrie 2012 vom avea o creştere economică de 1%. Scenariul ceva mai conservator al FMI ne aduce un 0,9% creştere economica, iar BERD un 0,5% deci, un trend descrescător.     
           Nici la nivel european lucrurile nu stau mai bine,în trimestrul al doilea, Uniunea Europeana înregistrând o scădere de 0,2% după stagnarea din primul trimestru.
          Perspectivele de utilizare a exporturilor româneşti drept motor de dezvoltare au devenit tot mai slabe, odata cu confirmarea trendului descendent observat la sfârşitul anului în Italia, al doilea partener comercial al ţării noastre, cu stagnarea economiei franceze, al treilea partener şi cu pierderea de viteză a Germaniei, cel mai important partener de afaceri pentru România.
         Este din ce in ce mai clar că tările aflate in zona euro se confruntă cu dificultăţi. Grecia, Italia, Spania probabil că vor urma exemplul României de a reduce drastic cheltuielile bugetare şi de a stimula colectarea veniturilor.
        2015 sau 2020, anul când România va adera la moneda Euro. Unii analişti au început deja şă avanseze idea că poate ar fi mai bine să mai aşteptăm până în 2020. Un lucru este cert. Criza economică a început în sistemul bancar şi va putea fii stinsă tot de sistemul bancar. Politici mai relaxate , de încurajare a micilor întreprinzători, stimularea start-up-urilor şi de ce nu o noua metodologie pentru cei ce atrag fonduri structurale?!!!
       Şi pentru că vorbim de fonduri structurale, datele stau cam aşa...am contribuit la bugetul UE cu 7,9 miliarde euro. Am reusit sa tragem 7,8 miliarde de euro. Cu alte cuvinte ne-am luat banii înapoi mai puţin 100 de milioane de euro.  La Ministerul Agriculturii au avut loc cele mai multe plăţi, PNDR accesând 3,6 miliarde euro adică 44,96% din totalul sumei alocate pentru perioada 2007-2013.
        Potrivit statisticii publicate MAEur , la 30 septembrie rata de absorbţie reala pentru fondurile structurale si de coeziune disponibile prin cele 7 programe operaţionale a crescut  la 9,70% fata de 9,69% la 30 august, deci 0,01% (binenteles că si pentru acest lucru tot Doamna  Elena Udrea este de vină :)). 
       Ne dorim mai mulţi bani...mai multă strategie ..şi predictibilitate fiscala..un rating de ţară mai bun...şi de ce nu stabilitate politică...însă mai avem până acolo..?.!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu