joi, 6 septembrie 2012

  "Statul trebuie să depună toate eforturile să finalizeze privatizarea"
 
     "Dacă ar fi să facem o radiografie a procesului de privatizare din România ar fi de discutat foarte mult pe această temă. Dacă s-a finalizat sau cât de aproape este acest moment final, dacă rata privatizărilor de succes este mai mare şi care ar fi secretele reuşitei, care este ponderea eşuărilor şi care sunt cauzele, toate acestea şi multe altele ar fi posibile subiecte pe tema privatizării. Este o temă complexă, în care cauzele şi efectele se interconectează în contextul românesc dar european sau chiar geopolitic.

     Ceea ce putem constata fără putinţă de tăgadă este faptul că, deşi au trecut mai mult de 20 de ani de la Revoluţie, momentul zero al declanşării trecerii capitalului românesc din proprietatea exclusivă a statului român în proprietate privată, privatizarea în România nu s-a încheiat.

     Sigur, aici pot veni multe explicaţii şi motivaţii, legate de felul în care a debutat procesul, de zbaterile factorilor de decizie de a găsi cele mai potrivite strategii pentru vânzarea capitalului de stat, de schimbările impuse de necesitatea adaptării la condiţiile şi evoluţia mediului economic şi de afaceri naţional dar şi internaţional şi altele.
     La momentul actual, cert este faptul că statul trebuie să depună toate eforturile pentru a finaliza privatizarea. Într-un mediu economic şi politic foarte dinamic, trebuie să se adapteze şi să vină cu cele mai bune idei în condiţiile date de prezent.

     Ca fost vicepreşedinte al uneia dintre principalele instituţii prin care statul activează în acest sector, respectiv AVAS, pot spune că cea mai bună soluţie a momentului este aceea a vânzării companiilor de stat pe piaţa de capital, mai ales a celor unde statul este acţionar minoritar. Vânzarea prin intermediul Bursei este o modalitatea modernă, rapidă, eficientă şi, nu în ultimul rând, aduce un mare avantaj, şi anume acela al transparenţei şi echităţii.

     Iar dacă este să vorbim despre privatizări de succes în contrabalans cu privatizări nereuşite, este greu de precizat în numere această situaţie, dar m-aş încumeta să spun că, din cele aproximativ 12.000 de companii cu capital de stat pe care AVAS le-a privatizat de-a lungul timpului, ar fi vorba de aproximativ 25% rată de succes. Diferenţa este alcătuită din cazurile mai puţin norocoase, să spunem, acolo unde, din păcate, au apărut nenumărate probleme, mai mult sau mai puţin previzibile.

     În mod sigur, pot spune că AVAS a practicat o politică de privatizare unitară, nediscriminatorie şi în concordanţă cu prevederile legale naţionale şi europene. Baza de lucru a fost aceeaşi în toate cazurile, respectiv contracte standard, impuse de legislaţia in vigoare din domeniu. Evoluţia diferită pe care unele privatizări au avut-o faţă de altele este dată, în opinia mea, de felul în care investitorii au înţeles să abordeze afacerile pe care le-au făcut cu statul român. Statul îşi alege partenerii dintre cei care vin să participe la privatizarea societăţilor oferite în aceste sens, în mod liber, concurenţial, şi, desigur, cu respectarea condiţiilor impuse de lege.
     Dacă o privatizare a avut succes, măsurabil în evoluţia ulterioară a societăţii în cauză, a fost clar vorba despre seriozitatea, scopul şi, de ce nu, despre talentul în afaceri al investitorului, despre dorinţa acestuia de a performa. Aşadar, atâta timp cât statul şi-a făcut mereu şi în egală măsură datoria, este evident că secretul succesului sau explicaţia eşecului se pot găsi în partea cumpărătorului, a investitorilor".

 http://www.stiri.com.ro/stire-34054/ce-am-castigat-din-privatizari.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu