luni, 12 octombrie 2015

Agricultura încotro?

Mâine, 13 Octombrie, va fi o zi plină de acțiune. Dimineața demarează în forță cu Conferința AGRI BUSINESS PE PROFIT, organizată de către Ziarul BURSA în parteneriat cu Asociația Națională a Antreprenorilor și moderată de mine :)
Se anunță dezbateri interesante ce vor aborda subiecte controvorsate ale economiei românești, precum: refacerea sistemului național de irigații, influența eliminării cotelor de lapte dar și evoluția oscilantă a agriculturii ca și pondere în PIB.
Ziua continuă cu demersul meu pentru o Românie Autentică în cadrul dezbaterii ,,Drepturile femeilor din mediul rural", eveniment organizat de către Fundația pentru Implicare Civică și Comisia pentru drepturile omului, culte și minorități din Senat, unde Flori de IE își va susține proiectul de suflet.
Așadar, sărbătorim prin muncă Ziua Mondială a Femeilor din Mediul Rural !

Locul de muncă, subiect tabu!

Trăim vremuri tulburi la propriu. În ultimele două săptămâni, Europa a traversat o perioadă dificilă, nereușind să adopte o traectorie unitară și să rezolve problemele create de valul de imigranți. Cote, consilii, întruniri, etc., opinii contradictorii și mii..poate sute de oameni ce așteaptă o soluție. Așadar pe de o parte avem problema imigranților iar pe cealaltă parte avem mulți oameni fără loc de muncă în special tineri. Ce face statul pentru această categorie ? Un politician bine informat mi-ar răspunde rapid că: scoate 24.000 de locuri de muncă la concurs. Altul mi-ar răspunde că există multe alte soluții oferite de finantările europene.
Voi, ce mi-ați răspunde?

marți, 11 august 2015

Codul Fiscal, instrument electoral?

Apariția Codului Fiscal a creat aprinse dezbateri încă din anul 2007, atât în mediul economic cât și în cel politic. Rând pe rând, economiști, antreprenori și politicieni au reclamat diverse inadvertențe , greutatea cu care sunt întelese și se pot aplica  articolele Codului Fiscal dar și nivelul de impozitare.
Desele modificari ale Codului Fiscal au conturat imaginea unei economii românești rigidă, lipsită de predictibilitate și de atractivitate (de ex. în ceea ce privește reglementarile cu privire la persoana fizică autorizată aceastea au fost modificate de 251 de ori).
În condițiile în care există un consens atât din punct de vedere politic cât și economic cu privire la faptul că ,,motorul principal al creșterii economice îl reprezintă consumul, devine un nonsens nepromovarea Codului Fiscal.
O țara devine puternică atunci când are o economie puternică. Tot greul crizei economice a fost dus în spate, la propriu, de către antreprenorii romani. Fără ei, astăzi, nu am mai putea discuta de creștere economică, de creșterea consumului sau de creșterea numărului locurilor de muncă, deși fiscalitatea în România este atât de împovărătoare încât mulți antreprenori de abia reușesc să supraviețuiescă.
Sigur, în cadrul contextului european actual, putem discuta de oportunitatea unei relaxari fiscale și implicațiile asupra creșterii economice pe termen lung, însă, să nu uităm că trendul economic din ultimii 4 ani a fost unul pozitiv, precum și faptul că România are una dintre cele mai mari cote de TVA din Europa.
Cu siguranță nu ne putem compara cu Germania dar nici cu Grecia. Cred că nu ar trebui să căutam comparații sau modele economice ci să facem analize precise conform realitatii romanesti.
Ultima propunere de modificare a Codului Fiscal,  deși a stârnit multe dispute, a reușit să solidarizeze clasa politică indiferent de culoare.
Departe de a fi perfectă, ultima propunere conține în continuare multe inadvertențe însă are unele măsuri care sunt foarte așteptate de către mediul antreprenorial din România și aici mă refer la reducerea cotei  TVA de la 24% la 19%. 
Discuțiile și opiniile din ultima săptămână cu privire la această posibilă diminuare a cotei TVA au surprins neplacut mediul de afaceri precum și pe mulți dintre specialiștii în economie, de aceea cred că acum Codul Fiscal s-a transformat rapid într-o miză mai mult politică decât economică, ceea ce este regretabil.
Opinia Consiliului Fiscal, precum și opinia reprezentanților BNR cu privire la prevederile noului Cod Fiscal nu fac altceva decât să întărească faptul că aprobarea mai multor masuri de relaxare fiscala în aceeasi perioada de timp, pot vulnerabiliza economia românesca.
Mărturisesc faptul că mi-ar fi placut tare mult să vad un aviz negativ din partea acestor doua institutii și în ceea ce priveste creșterea salariilor demnitarilor sau soluții de depășire a crizei politice cauzate de Codul Fiscal.
Deficitul bugetar, nivelul ridicat de expunere al băncilor față de stat, deținerile mici ale nerezidenților în titluri de stat, creșterea alocațiilor, creșterea salariilor demnitarilor, nivelul scăzut al investițiilor publice  precum și diminuarea cotei de TVA cu 5 puncte procentuale pot pune în discuție oportunitatea unei relaxari fiscale în acest moment.   
Se nasc doua intrebari majore 
1.          In conditiile in care nivelul investitiilor publice si private este atat de scazut,care sunt masurile prin care se incurajeaza consumul?
2.                     Eliminarea unor taxe, reducerea unor accize, desfiintarea taxei speciale  si cresterea salariilor demnitarilor par a fi construite special pentru a impiedica reducerea TVA-ului. Sa fie acesta un act premeditat? 
Cred că este nevoie să găsim soluții pentru a întari economia românesca și nu motive pentru a evita aprobarea unui nou Cod Fiscal ce ar putea fi un pas catre o construcție economică macroeconomică durabilă.
Astazi, cea mai importantă modificare a Codului Fiscal, reducerea TVA-ului de la 24% la 19%, pare a fi în pericol, un obiectiv greu de atins mai mult datorită mizei politice, aceeași politicieni care susțineau înainte propunerea, acum o critică. Dar așa este o parte a clasei politice românești, nu știe ce propune și nici ce votează.

           Ca antreprenor sunt sigură că orice reducere de taxe este bună. Vin și eu cu o propunere realistă, TVA- ul micșorat la 22%. Puteți face calcule, această propunere e sustenabilă.

http://www.qmagazine.ro/codul-fiscal-instrument-electoral_270807.html

luni, 13 iulie 2015

Ne mai iubeste ...Uniunea Europeana? ..o intrebare ce acum macina sufletele a milioane de greci..

Marea familie, Uniunea Europeana a fost la un pas de a aplica o pedeapsa dura copilului neascultator, Grecia!

Asa, la prima vedere poate parea ca ,, Grecia a fost salvata!” De fapt, planul de restructurare este un plan de austeritate ce va aduce mariri de  taxe si impozite, retragerea unor drepturi speciale dar si diminuari la fondul de pensii , cu alte cuvinte  masuri mult mai dure decat cele propuse inainte de referendum. 

Din afara, povestea aceasta de dragoste pare destul de subreda, seamana mai degraba cu un mariaj in care partenerii sunt la un pas de divort si
fiecare dintre soti isi cauta aliati pentru a avea parte de un partaj favorabil.
Cel mai aprig judecator al Greciei a fost Germania, greu de induplecat mai ales ca poporul german a fost educat in spiritul valorilor  si nu prea intelege cum nu este sa nu iti onorezi obligatiile.

Italia, Franta si Spania s-au situat de partea cealalta si nu ma pot opri in a ma intreba, de ce?

O simpla privire asupra  gradului de indatorare sau a  nivelului ratei somajului in Italia si Spania ar trebui sa ne ajute in gasirea raspunsului.  Cu siguranta, la ora aceasta, Italia si Spania se gandesc foarte serios la gasirea ,,cheii de aur” care sa le rezolve macar partial problemele economice.

Desi nu fac parte din categoria euroscepticilor,  eu cred ca suntem la abia la inceputul unei perioade  dificile si ca pentru a pastra aceasta ,,familie “ unita este nevoie de mai mult decat acest fond de investitii de 50 de miliarde de euro.

Multi se intreaba cum s-a ajuns aici si cine sunt vinovatii?  Sa fie vorba doar de un vinovat? J

miercuri, 8 iulie 2015

Moldova lui Stefan cel Mare si a mea


Pina atunci insa, o frantura din acea minunata energie primita se poate vedea pe fata mea!emotic
In timp ce toata lumea discuta despre framintarile de la nivel european, eu am reusit sa rup la propriu trei zile si sa ma aventurez in minunata Moldova, cea de peste Prut. 

Recunosc, auzisem atat de multe lucruri negative, incat am plecat cu inima stransa. Mii de intrebari si de suspiciuni mi se acumulasera in suflet incat atunci cand am ajuns la vama, m-am intrebat a mia oara, daca sunt constienta de ceea ce fac. Am trecut vama si bine am facut. Am descoperit o parte din mine, din trecut meu de ROMAN, am trait pentru o clipa in trecut. 
Moldova arata asa cum arata Romania acum 25 de ani si acest lucru m-a intristat. 
Acum, m-am intors de la ‪#‎IaMania‬ care a avut loc la Holercani, intr-un sat ce se afla la vreo 50 de km de Chisinau..foarte …foarte aproape de Transnistria..acolo inca unde supravietuirea inseamna un lux..si unde datoria de PATRIE este ceva normal. 
Va spun sincer Moldova este o tara minunata, cu oameni extraordinari de ospitalieri, plini de voiosie ..doar se trag din acelas neam al lui Stefan Cel Mare…:) iar mie au reusit, la propriu, sa mi umple sufletul cu energia pamintului. Bogatia lor o veti gasi in primul rand in sufletelor lor si apoi in lanurile de grau ..in viata de vie..in peisajul incredibil de frumos. 
Cred ca plecarea mea in Moldova a fost un mesaj pe care trebuia sa il descifrez, promit ca ma voi reintoarce si poate voi gasi si monumentul eroilor ce contine ultima amintire a surorii tatalui meu, cea care si-a dat suflarea, in cel de al doilea razboi mondial, incercand sa ii salveze pe altii si mai cred ceva…cred ca sangele varsat trebuie pretuit si trebuie sa invatam sa ne iubim fratii!

luni, 30 martie 2015

Atunci cand visul atinge cerul... se deschide eternitatea!

Imi doresc sa gasesc cuvintele potrivite, sa exprim exact ceea ce simt eu astazi, dupa ziua minunata de ieri, inaugurarea primului magazin ,, Flori de IE" situat in Bucuresti, Baneasa Shopping City!

Prietenii imi spun ca am un suflet mare si mintea deschisa, ca au incredere in mine sau ca sclipesc atunci cand visez!
Poate... eu insa, nu imi dau seama!

Stiu insa ca cei ce imi sunt prieteni cu adevarat, ma inteleg si ma apreciaza si poate acest lucru ne uneste!
Sunt un om ca oricare altul, cu impliniri si deceptii! Unii ma inteleg... altii deopotriva..unii ma aproba ... altii ma contesta... si cu toate acestea... eu, aleg sa visez in continuare!

Cum a fost ziua de ieri?
In primul rand cu mari emotii!
Nu am cum sa controlez viitorul... deci este uman sa ai indoieli... zambetul sa intarzie sa ajunga in sufletul tau,
 sa te apuce tremuratul, cuvintele sa intarzie sa apara, sa ai senzatia ca te-ai blocat si nu mai gasesti usa!... apoi, au inceput sa apara primele raze de soare... adica, cei ce cred intr-o societate bazata pe valori si care in felul lor isi aduc contributia... si apoi a inceput si zambetul meu sa apara.
Mi-am dat seama inca o data ca cei ce te iubesc, te vor aprecia oricum , macar pentru straduinta ta, cei ce nu te iubesc..iti vor cauta mereu nod in papura :).
Apoi la un moment dat muzica a inceput sa curga lin..pe ritmuri de doina romaneasca, Maestul Nicolae Voiculet a fost minunat, a fost ceea ce trebuia sa intregeasca emotiile mele de inceput!
 Prietenii dragi si-au rupt timpul in doua..in trei..sa fie alaturi de noi, iar cei ce din diverse motive nu au putut ajunge fizic, au ajuns cu gandul !
Un merit aparte in cadrul acestui concept, il are Dan Paul, cel ce a crezut in mine tot timpul si mi-a oferit sprijinul de care aveam nevoie in momentele grele. Gabriela Montoiu este cea care cu delicatete si incredere s-a ,,aruncat " in acest minunat proiect fara prea multe intrebari!
,,Flori de Ie"este o poveste despre pasiune si despre sustinere.
,,Flori de Ie" reprezinta partea emotionala din mine, reprezinta puterea mea de a merge mai departe.
Am reinvatat sa merg, sa respir si sa gandesc cu ajutorul acestui concept... care acum nu mai este doar un concept reprezinta o parte importanta din viata mea... viata, in care am inclus pe toti cei ce cred ca arta inseamna pasiune si pasiunea inseamna puterea de a reusi!

luni, 9 martie 2015

Provocarea! Copii fericiti!


Primesc zilnic mesaje cu privire la diverse teme ce necesita o dezbatere publica.

Am promis asa ca voi incepe cu cele care cred ca merita intradevar sustinute si dezbatute!


Primul mesaj suna asa:

,,ADOPTA O SCOALA CU TOALETA IN CURTE! 
Poate fi o campanie sustinuta de dumneavoastra?
Din RESPECT pentru cei care au votat in 16 noiembrie.
Adopta un catel!  A fost o campanie care a dus la investitii de sute si milioane de euro pentru constructia de adaposturi si s-au alocat peste 100 euro pe luna pentru îngrijirea fiecarui catelus. 
Trebuie sa facem cel putin acelas lucru pentru educatia copiilor romanilor plecati in strainatate, ramasi in grija bunicilor si care au la scoala toalete in curte ? "


Astept opiniile voastre ! 

Ia este soare, energie, istorie, pasiune, mandria de a fi roman!

Aș vrea să vă spun o poveste. Povestea unei doamne cu ochi verzi și suflet de aur. A unei doamne, economist de profesie, care poartă cu mândrie ia românească. Pentru conferința la care a participat la Cluj (The Woman) a ales un model vechi de mai bine de 100 de ani din zona Olteniei, model imprimat însă pe o ie nouă. Ia albă cu imprimeuri albastre și galbene, care respectă cu strictețe conturul tradiției, nu este opera unei mașini de cusut, fiind lucrată cu multă grijă de mână, dar putem spune că a fost adusă în prezent de mașina timpului. În urmă cu câțiva ani, președintele Asociației Naționale a Antreprenorilor, Ambasador al Antreprenoriatul Feminin (titlu acordat și recunoscut de Uniunea Europeană), Cristina Chiriac și-a transformat mașina personală într-o adevărată mașină a timpului. A bătut țara în lung și în lat în căutarea poveștii.
Poveștii iei românești. A cules piese de o valoare inestimabilă, a ascultat poveștile româncelor din mediul rural, a ascultat glasul pământului și s-a întors acasă pregătită să ducă darul primit mai departe. Așa s-a născut conceptul „Flori de ie”, o adevărată punte între trecut și prezent îmbogățită de motive florale autentice. Când vorbește despre anteprenoriat și rolul pe care și l-a asumat ca ambasador al femeilor din acest domeniu, analizează la rece economia României, piedicile care stau în calea succesului. Vorbește calm  și pe îndelete. Când vine vorba despre valorile românești, Cristina Chiriac vorbește cu pasiune, iar cuvintele ți se lipesc de suflet. Am vrut să vă spun o poveste. Mă voi da însă la o parte, intervenind doar pe alocuri. Vă voi lăsa să o descoperiți singuri, la fel cum am făcut-o și eu: calculată și totodată fascinantă.
Continuarea pe:
http://transilvaniareporter.ro/actualitate/floarea-iei-romanesti-cristina-chiriac-ia-este-soare-energie-istorie-pasiune-mandria-de-a-fi-roman/

Martie, cu si despre femei

Despre femei s-a scris atat de mult si in atat de multe feluri incat orice as scrie eu acum ar fi mult prea sarac. Luna Martie nu inseamna doar renasterea naturii, inseamna si celebrarea femeilor , a mamelor , a celor ce au avut curaj de a se arunca in lupta cu viata, de a se lupta cu mentalitatile si birocratia. In data de 6 Martie a avut loc la Cluj conferinta de business, The Women, unde am avut placerea sa vorbesc in fata a mai bine de 300 de femei.
,, 16 speakeri, femei de carieră care au atins succesul în diferite domenii de activitate, printre care şi unele specific bărbăteşti, vor vorbi despre parcursul lor, dar şi despre ce înseamnă să fii lider femeie.
Patrizia Paglieri (din juriul Masterchef), Doina Costache (head of branding în cadrul Google), Cornelia Nicolae (country manager al Stefanel), Alexandra Stoica (director executiv DAS Engineering), Ioana Filipescu (director Filipescu Visa Financial Advisors),Cristina Chiriac (preşedintele Asociaţiei Naţionale a Antreprenorilor), Raluca Kişescu (Senior Manager Commercial Marketing Avon Romania şi Moldova), sunt câteva dintre femeile de carieră care vor fi prezente la ediţia din acest an." 
Public frumos , exigent si cu asteptari mari si cu surprize si mai mari. M-am intors mai bogata, cu zambet in priviri. Acum stiu ca , la fel ca si mine, mai sunt alte sute de femei , toate dedicate si gata sa lupte pentru o lume mai buna, pentru o societate mai curata, pentru viitorul copiiilor.
O primavara minunata Doamnelor!

http://transilvaniareporter.ro/cluj/cele-mai-puternice-femei-din-romania-vin-la-the-woman/
www.anaa.ro
www.florideie.ro

luni, 2 martie 2015

Schimbare la schimbare?

Zilele acestea suntem bombardati cu stiri care mai de care...imbucuratoare, ar spune unii...! Stire mare, se modifica Codul Fiscal. pentru a cata ora..? i-am pierdut sirul...cine sunt castigatorii si cine sunt pierzantii....
discutie mare si complicata!
Daca sunteti curiosi din fire inseamna ca cel putin o data ati incercat sa deslusiti ,,itele" Codului Fiscal. La cat este de stufos( parca anume facut) cu siguranta ati cedat reprede. Cam asa stau lucuruile.
Am tot militat , noi cei de Asociatia Nationala a Antreprenorilor , pentru reguli simple intr-o lume mult prea complexa, poate! Apoi, am tot spus ca vrem predictibilitate..dar desi mai marii guvernanti ne-au promis ca vom avea, am ramas doar cu promisiunile. De birocratie ce sa mai vorbim...seamana cumva cu Codul Fiscal..greu de inteles...greu de manevrat!
Asadar, multe propuneri in ceea ce priveste sistemul de accizare, impozitare si taxare..insa surpriza vine tocmai acolo unde nu era cazul, la microintreprinderi, in loc sa se gaseasca solutii pentru cresterea numarului acestora, se fac propuneri ce vor duce mai mult ca sigur la o diminuare drastica a numarului de microintreprinderi. De ce ? Simplu. In conditiile in care taxarea pe forta de munca, in Romania, este covarsitoare si multi angajatori fac eforturi mari sa isi plateasca toate taxele , Ministerul de Finante, propune cresterea taxarii a PFA-urilor si a PFI-urilor de la 26% la 43% iar pentru microintreprinderile care nu au angajati , impunerea unui impozit forfetar de peste 1500 lei trimestrial. Asadar, daca vrei sa fi si antreprenor dar sa iti pastrezi si locul de munca, cel putin pina te decizi pe ce drum o iei, este un lux, iar acest lux se taxeaza!

Si acum revin cu un exemplu practic pe care din intamplare il stiu: am o prietena care este pasionata de design si  care in timpul liber creaza diverse lucruri pe care le vinde in targurile expozitionale, toata acesta activitate fiind facuta pe un SRL. Deci, SRL-ul respectiv nu are angajati, sediul este acasa la ea..deci cum ar spune tata, a impuscat doua majorari de taxe dintr-o data. O data va plati in plus impozitul forfetar trimestrial dar ii va creste si impozitul pe locuinta.  Ce rost au toate aceste modificari? Inca o data propunem si asteptam sa vedem ce o sa iasa , fara a stii exact care vor fi rezultatele sau ce efecte vor avea toate aceste decizii asupra economiei romanesti !


Impozit pe micro 1% (la 2 angajati), 3% la un angajat, 3%+ un forfetar de 1500 lei (la firmele cu niciun angajat) – Modificări ale cotelor de deducere pentru PFA şi DDA - 

miercuri, 11 februarie 2015

20% din încasări merg catre copiii din asezămîntul Valea Plopului


Decembrie 2014 a adus în prim plan , iaraşi, spiritul antreprenorial! 
Doi oameni talentaţi şi pasionaţi au decis să îmbine pictura cu accesoriile fashion într-o manieră originală !
,, Cristi Martin, cunoscut publicului ca actor și artist plastic, și designerul Carmen Burtea au lansat colecția Art Up! couture painting collection, o colecție originală de accesorii fashion statement și obiecte de artă, într-un concept artistic îndrăzneț, în care creația vestimentară de înaltă clasă se întâlnește fericit cu arta plastică.
Tablourile, poșetele și rochia haute couture din colecție sunt unicate și au fost realizate într-o idee deosebită: totul a fost pictat de artistul Cristi Martin direct pe materialele prețioase folosite la crearea ținutelor vestimentare – satin, mătase, tafta – și apoi îmbogățit cu cristale Swarovski de către designerul Carmen Burtea, astfel că fiecare obiect a devenit o bijuterie unică. Rochia prezentată a fost surpriza serii, fiind și ea transformată într-un adevărat obiect de artă: ideea care a stat la baza picturii realizate integral manual de Cristi Martin a fost lupta dintre dragoste și rațiune, dintre inimă și minte. Rochia a fost apoi decorată cu aproape 8000 de cristale Swarovski, păstrând ideea artistului plastic.
Lansarea a avut și o componentă caritabilă: artiștii și reprezentanții Halewood Wines au decis ca 20% din încasările obținute în seara respectivă să fie donați către copiii abandonați din așezământul de la Valea Plopului.
Tablourile, poșetele și celelalte obiecte din colecția Art Up! pot fi văzute și achiziționate prin intermediul site-ului www.carmensboutique.ro și a paginii de Facebook dedicate, https://www.facebook.com/ArtUpCouturePainting, iar în curând și pe site-ul www.martinart.ro."
http://www.unica.ro/articol/artistul-cristi-martin-si-designerul-carmen-burtea-au-lansat-colectia-art-couture-painting-collection-113976

luni, 26 ianuarie 2015

Fleurs de blouse roumaine - de l'idée à l'entreprenariat

La blouse roumaine, partie composante du costume populaire, a été au fil du temps une source d'inspiration pour les grands créateurs de mode étrangers. Des créateurs de mode renommés, tels que Carolina Herrera, Tom Ford, Jean Paul Gaultier ou Yves Saint Laurent, se sont inspirés du costume populaire roumain dans leurs créations.
Le résultat d'une affaire est donné par l'empreinte de l'entrepreneur, considère Mme. Cristina Chiriac, présidente de l'Association Nationale des Entrepreneurs, en ajoutant: "Une personne qui veut être entrepreneur doit s'analyser très bien et faire ce qu'elle aime. Elle doit mettre en évidence ses talents et ses capacités. L'idée représente peut-être seulement l'1% du succès d'une affaire. La manière de la mettre en pratique, de l'évaluer et la valoriser diffère d'une personne à l'autre, elle est particulière, atypique, personnelle".
Le concept "Fleurs de blouse roumaine", développé par Cristina Chiriac, est né de la passion pour les amateurs d'art, de culture, d'histoire et pour tout ce qui appartient aux traditions et valeurs du peuple roumain. "J'ai choisi le nom «Fleurs de blouse roumaine», parce que les fleurs, le ciel et le travail de la terre représentaient il y a 100 ans une partie importante de l'univers de la femme roumaine et parce que je veux que chaque femme se sente adorée et merveilleuse comme une fleur quand elle porte un objet de vêtement tellement précieux", nous a dévoilé Cristina Chiriac. 
Elle a acheté une blouse ethnique roumaine en 2014, et puis tout s'est passé normalement. Au présent, sa collection est une des plus grandes du pays, avec plus de 150 blouses roumaines de toutes les régions, avec une ancienneté de 70-100 ans. Chaque blouse a été travaillée à main, elle est unique tant par son tissu que par son histoire cachée. L'ancienneté de chaque blouse a été constatée par un ethnographe, qui atteste la période, la zone de provenance de la blouse et les techniques utilisées. Cristina Chiriac affirme: "Je me suis rendue compte que cette collection peut représenter une source infinie de promotion des valeurs roumaines et du développement de l'entreprenariat dans le milieu rural".
Maintenant, Cristina croit qu'elle peut aussi commercialiser ses "trésors". Une petite partie de la collection "Fleurs de blouse roumaine" peut être trouvée sur le site www.florideie.ro et, bientôt, plus exactement à partir du mois de février de cette année, un magasin sera ouvert dans le plus grand mall de Bucarest. 
"Honnêtement, je ne me suis jamais imaginé dans la posture de commerçant, mais la vie peut être pleine de belles surprises", nous raconte Cristina, en ajoutant: "Je me souviens que la première fois quand j'ai porté une blouse roumaine a été à l'occasion de la conférence «Les femmes au pouvoir - Un monde meilleur!», événement organisé par le journal BURSA avec l'Association Nationale des Entrepreneurs, événement qui a laissé des traces profondes dans mon âme, en tant que présentatrice, tout comme dans celles des autres dizaines de femmes. C'était comme si le ciel s'était ouvert et nous avions découvert l'infini de Brancusi! Je crois que j'ai senti alors pour la première fois qu'il fallait répéter cette expérience et je l'ai toujours répété désormais. Je crois qu'il y a quelque chose en moi, peut-être transmis par mes ancêtres, lié à cette merveilleuse blouse roumaine. J'ai appris à aimer les valeurs et puis j'ai ouvert largement mes yeux et j'ai commencé à conscientiser l'univers magnifique hérité de nos ancêtres." 
Etre entrepreneur signifie avoir une persévérance tenace, un désir irrésistible de conclure l'année fiscale avec profit, de ne pas licencier des gens, d'avoir l'argent nécessaire pour payer les salaires, d'affronter tous les défis, dit Cristina Chiriac, en ajoutant: "Fondamentalement, je suis une personne des chiffres. Je me suis préparée toute ma vie pour ce domaine et je crois que je n'ai pas encore terminé mes études. Je vais les continuer, probablement autant que je pourrai voir. Je crois dans l'entreprenariat et depuis quelques années j'ai dédié tout mon temps libre à la promotion de cet esprit. Peut-être c'est pour cette raison que le titre d'Ambassadeur de l'entreprenariat féminin reçu de l'Union Européenne est venu comme une reconnaissance de mes efforts, naturellement. C'était normal, comme promotrice de ce courant, de démontrer que, si l'on a la volonté et la passion nécessaires, on peut développer une affaire".

http://www.bucaresthebdo.ro/cristina-chiriac-la-presidente-de-lassociation-nationale-des-entrepreneurs-fleurs-de-blouse-roumaine&s=societe&articol=43.html