marți, 11 august 2015

Codul Fiscal, instrument electoral?

Apariția Codului Fiscal a creat aprinse dezbateri încă din anul 2007, atât în mediul economic cât și în cel politic. Rând pe rând, economiști, antreprenori și politicieni au reclamat diverse inadvertențe , greutatea cu care sunt întelese și se pot aplica  articolele Codului Fiscal dar și nivelul de impozitare.
Desele modificari ale Codului Fiscal au conturat imaginea unei economii românești rigidă, lipsită de predictibilitate și de atractivitate (de ex. în ceea ce privește reglementarile cu privire la persoana fizică autorizată aceastea au fost modificate de 251 de ori).
În condițiile în care există un consens atât din punct de vedere politic cât și economic cu privire la faptul că ,,motorul principal al creșterii economice îl reprezintă consumul, devine un nonsens nepromovarea Codului Fiscal.
O țara devine puternică atunci când are o economie puternică. Tot greul crizei economice a fost dus în spate, la propriu, de către antreprenorii romani. Fără ei, astăzi, nu am mai putea discuta de creștere economică, de creșterea consumului sau de creșterea numărului locurilor de muncă, deși fiscalitatea în România este atât de împovărătoare încât mulți antreprenori de abia reușesc să supraviețuiescă.
Sigur, în cadrul contextului european actual, putem discuta de oportunitatea unei relaxari fiscale și implicațiile asupra creșterii economice pe termen lung, însă, să nu uităm că trendul economic din ultimii 4 ani a fost unul pozitiv, precum și faptul că România are una dintre cele mai mari cote de TVA din Europa.
Cu siguranță nu ne putem compara cu Germania dar nici cu Grecia. Cred că nu ar trebui să căutam comparații sau modele economice ci să facem analize precise conform realitatii romanesti.
Ultima propunere de modificare a Codului Fiscal,  deși a stârnit multe dispute, a reușit să solidarizeze clasa politică indiferent de culoare.
Departe de a fi perfectă, ultima propunere conține în continuare multe inadvertențe însă are unele măsuri care sunt foarte așteptate de către mediul antreprenorial din România și aici mă refer la reducerea cotei  TVA de la 24% la 19%. 
Discuțiile și opiniile din ultima săptămână cu privire la această posibilă diminuare a cotei TVA au surprins neplacut mediul de afaceri precum și pe mulți dintre specialiștii în economie, de aceea cred că acum Codul Fiscal s-a transformat rapid într-o miză mai mult politică decât economică, ceea ce este regretabil.
Opinia Consiliului Fiscal, precum și opinia reprezentanților BNR cu privire la prevederile noului Cod Fiscal nu fac altceva decât să întărească faptul că aprobarea mai multor masuri de relaxare fiscala în aceeasi perioada de timp, pot vulnerabiliza economia românesca.
Mărturisesc faptul că mi-ar fi placut tare mult să vad un aviz negativ din partea acestor doua institutii și în ceea ce priveste creșterea salariilor demnitarilor sau soluții de depășire a crizei politice cauzate de Codul Fiscal.
Deficitul bugetar, nivelul ridicat de expunere al băncilor față de stat, deținerile mici ale nerezidenților în titluri de stat, creșterea alocațiilor, creșterea salariilor demnitarilor, nivelul scăzut al investițiilor publice  precum și diminuarea cotei de TVA cu 5 puncte procentuale pot pune în discuție oportunitatea unei relaxari fiscale în acest moment.   
Se nasc doua intrebari majore 
1.          In conditiile in care nivelul investitiilor publice si private este atat de scazut,care sunt masurile prin care se incurajeaza consumul?
2.                     Eliminarea unor taxe, reducerea unor accize, desfiintarea taxei speciale  si cresterea salariilor demnitarilor par a fi construite special pentru a impiedica reducerea TVA-ului. Sa fie acesta un act premeditat? 
Cred că este nevoie să găsim soluții pentru a întari economia românesca și nu motive pentru a evita aprobarea unui nou Cod Fiscal ce ar putea fi un pas catre o construcție economică macroeconomică durabilă.
Astazi, cea mai importantă modificare a Codului Fiscal, reducerea TVA-ului de la 24% la 19%, pare a fi în pericol, un obiectiv greu de atins mai mult datorită mizei politice, aceeași politicieni care susțineau înainte propunerea, acum o critică. Dar așa este o parte a clasei politice românești, nu știe ce propune și nici ce votează.

           Ca antreprenor sunt sigură că orice reducere de taxe este bună. Vin și eu cu o propunere realistă, TVA- ul micșorat la 22%. Puteți face calcule, această propunere e sustenabilă.

http://www.qmagazine.ro/codul-fiscal-instrument-electoral_270807.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu