luni, 2 martie 2015

Schimbare la schimbare?

Zilele acestea suntem bombardati cu stiri care mai de care...imbucuratoare, ar spune unii...! Stire mare, se modifica Codul Fiscal. pentru a cata ora..? i-am pierdut sirul...cine sunt castigatorii si cine sunt pierzantii....
discutie mare si complicata!
Daca sunteti curiosi din fire inseamna ca cel putin o data ati incercat sa deslusiti ,,itele" Codului Fiscal. La cat este de stufos( parca anume facut) cu siguranta ati cedat reprede. Cam asa stau lucuruile.
Am tot militat , noi cei de Asociatia Nationala a Antreprenorilor , pentru reguli simple intr-o lume mult prea complexa, poate! Apoi, am tot spus ca vrem predictibilitate..dar desi mai marii guvernanti ne-au promis ca vom avea, am ramas doar cu promisiunile. De birocratie ce sa mai vorbim...seamana cumva cu Codul Fiscal..greu de inteles...greu de manevrat!
Asadar, multe propuneri in ceea ce priveste sistemul de accizare, impozitare si taxare..insa surpriza vine tocmai acolo unde nu era cazul, la microintreprinderi, in loc sa se gaseasca solutii pentru cresterea numarului acestora, se fac propuneri ce vor duce mai mult ca sigur la o diminuare drastica a numarului de microintreprinderi. De ce ? Simplu. In conditiile in care taxarea pe forta de munca, in Romania, este covarsitoare si multi angajatori fac eforturi mari sa isi plateasca toate taxele , Ministerul de Finante, propune cresterea taxarii a PFA-urilor si a PFI-urilor de la 26% la 43% iar pentru microintreprinderile care nu au angajati , impunerea unui impozit forfetar de peste 1500 lei trimestrial. Asadar, daca vrei sa fi si antreprenor dar sa iti pastrezi si locul de munca, cel putin pina te decizi pe ce drum o iei, este un lux, iar acest lux se taxeaza!

Si acum revin cu un exemplu practic pe care din intamplare il stiu: am o prietena care este pasionata de design si  care in timpul liber creaza diverse lucruri pe care le vinde in targurile expozitionale, toata acesta activitate fiind facuta pe un SRL. Deci, SRL-ul respectiv nu are angajati, sediul este acasa la ea..deci cum ar spune tata, a impuscat doua majorari de taxe dintr-o data. O data va plati in plus impozitul forfetar trimestrial dar ii va creste si impozitul pe locuinta.  Ce rost au toate aceste modificari? Inca o data propunem si asteptam sa vedem ce o sa iasa , fara a stii exact care vor fi rezultatele sau ce efecte vor avea toate aceste decizii asupra economiei romanesti !


Impozit pe micro 1% (la 2 angajati), 3% la un angajat, 3%+ un forfetar de 1500 lei (la firmele cu niciun angajat) – Modificări ale cotelor de deducere pentru PFA şi DDA - 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu