luni, 29 octombrie 2012

                             Banii...eterna poveste..

        Atunci când nu îi ai...te gândeşti cum să îi faci...atunci când îi ai ..te gândeşti cum să îi înmulţeşti! Nicicum nu eşti mulţumit! Fie că îţi analizezi propriul buget..fie că te uiţi în ograda statului...sau mai rău..te uiţi ...peste mări şi ţări..şi vezi că veştile nu sunt bune,,,, te îngrijorezi. Invariabil , te întrebi...de ce nu ne este mai bine.. oare când ne va fi mai bine...cui ii pasa de mine..de noi...etc!
       În primul semestru România a înregistrat o creştere economică de 2,2%, cum s-ar spune în popor..semne bune anul are..! A mai trecut ceva vreme..s-au mai schimbat niste Guverne...Boc, MRU, Ponta..si tot asa ..le-am pierdut şirul...au venit si rectificările bugetare..si au apărut şi alte  date. Conform rectificării bugetare din octombrie 2012 vom avea o creştere economică de 1%. Scenariul ceva mai conservator al FMI ne aduce un 0,9% creştere economica, iar BERD un 0,5% deci, un trend descrescător.     
           Nici la nivel european lucrurile nu stau mai bine,în trimestrul al doilea, Uniunea Europeana înregistrând o scădere de 0,2% după stagnarea din primul trimestru.
          Perspectivele de utilizare a exporturilor româneşti drept motor de dezvoltare au devenit tot mai slabe, odata cu confirmarea trendului descendent observat la sfârşitul anului în Italia, al doilea partener comercial al ţării noastre, cu stagnarea economiei franceze, al treilea partener şi cu pierderea de viteză a Germaniei, cel mai important partener de afaceri pentru România.
         Este din ce in ce mai clar că tările aflate in zona euro se confruntă cu dificultăţi. Grecia, Italia, Spania probabil că vor urma exemplul României de a reduce drastic cheltuielile bugetare şi de a stimula colectarea veniturilor.
        2015 sau 2020, anul când România va adera la moneda Euro. Unii analişti au început deja şă avanseze idea că poate ar fi mai bine să mai aşteptăm până în 2020. Un lucru este cert. Criza economică a început în sistemul bancar şi va putea fii stinsă tot de sistemul bancar. Politici mai relaxate , de încurajare a micilor întreprinzători, stimularea start-up-urilor şi de ce nu o noua metodologie pentru cei ce atrag fonduri structurale?!!!
       Şi pentru că vorbim de fonduri structurale, datele stau cam aşa...am contribuit la bugetul UE cu 7,9 miliarde euro. Am reusit sa tragem 7,8 miliarde de euro. Cu alte cuvinte ne-am luat banii înapoi mai puţin 100 de milioane de euro.  La Ministerul Agriculturii au avut loc cele mai multe plăţi, PNDR accesând 3,6 miliarde euro adică 44,96% din totalul sumei alocate pentru perioada 2007-2013.
        Potrivit statisticii publicate MAEur , la 30 septembrie rata de absorbţie reala pentru fondurile structurale si de coeziune disponibile prin cele 7 programe operaţionale a crescut  la 9,70% fata de 9,69% la 30 august, deci 0,01% (binenteles că si pentru acest lucru tot Doamna  Elena Udrea este de vină :)). 
       Ne dorim mai mulţi bani...mai multă strategie ..şi predictibilitate fiscala..un rating de ţară mai bun...şi de ce nu stabilitate politică...însă mai avem până acolo..?.!



luni, 22 octombrie 2012

 Femeile antreprenor fac diferenta in mediul de afaceri!

  Acum un an de zile, ziarul "BURSA" recunoştea: Afacerile privite sub criteriul sexului întreprinzătorului reprezintă o perspectivă care nu se află în logica ziarului "BURSA", o publicaţie care a ignorat întotdeauna diferenţa dintre o afacere dezvoltată de un bărbat, faţă de cea dezvoltată de o femeie, pornind de la prejudecata că profitul sau pierderea sunt ilustrate de cifre seci, fără sex.
     Să fii femeie antreprenor într-o ţară în care nu există cultură şi istoria antreprenoriatului este foarte dificil. Să fii şi femeie de afaceri, mamă dar şi un bun profesionist într-o perioadă de criză economică mondială este ca şi cum ţi s-ar cere să faci echilibristică de performanţă fără să fii profesat măcăr o dată.
     Astăzi, ne întrebăm unde ne aflăm!
     Pe tot mapamondul astăzi există o efervescenţă în ceea ce priveşte reconfigurarea şi regândirea felului în care mediul de afaceri construieşte pentru viitor. Nu mai este niciun secret pentru nimeni că ultimii ani, dar mai ales criza economică, au rescris legile, până acum imuabile, ale gândirii economice. Companii mari sau mici, afaceri aflate la început sau cu tradiţie au trebuit să se adapteze din ce în ce mai mult la contextul unor pieţe fluctuante greu inscriptibile într-un patern anume. Prin urmare, fenomenul de adaptare al actorilor economici trece printr-un proces de selecţie naturală. Şi aici mă refer la faptul că cel care transformă cel mai repede variabilele din piaţă în constante înseamnă ca a înţeles cel mai bine mecanismul prin care piaţa se autoreglează. Ceea ce se traduce prin posibilitatea de a crea strategii viabile pentru ziua de mâine.
     Europa a înţeles că micile întreprinderi reprezintă viitorul economic. În majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, IMM-urile generează peste 50% din PIB. O parte din ţările membre UE s-au aliniat deja trendului, oare noi am înţeles?
     Săptămâna dedicată IMM-urilor, tocmai încheiată la Bruxelles(1), a scos în evidenţă necesitatea redefinirii mediului de afaceri european.
     Aici s-a vorbit în special de felul în care femeile antreprenor fac diferenţa în mediul de afaceri prin iniţiativele pe care le iau. Discuţiile pe teme precum educaţia antreprenorială în rândul femeilor cu iniţiativă sau accesul acestora la liniile de finanţare ori relaţia lor cu tehnologia au fost câteva dintre liniile de forţă care au traversat discuţiile din cadrul acestei reuniuni.
     Educaţia antreprenorială, accesul la liniile de finanţare pentru mediul antreprenorial sau relaţia cu tehnologia au fost câteva din subiectele abordate.
     Pentru a ieşi din criză, pariul pe informaţie şi tehnologie pare să aducă un surplus de eficacitate strategiilor actuale. Folosirea noilor tehnologii într-o manieră creativă se înscrie firesc chiar în felul în care un antreprenor trebuie să privească piaţa. În continuă schimbare - atât piaţa cât şi tehnologia - definesc noi orizonturi la care mediul de afaceri trebuie să fie mereu pregătit. Se nasc concepte noi - e-identification, e-signature, e-ivoicing etc. - prin urmare provocări noi.
     Europa nu-şi poate permite să piardă un potenţial grozav de iniţiativă pe care îl au femeile antreprenor. Sprijinind iniţiativa feminină, Europa sprijină în fapt îmbogăţirea, multiplicarea şi creşterea unui potenţial economic inimaginabil. Promovând modelele de succes, trans-ferul de experienţă şi competenţe, mentoratul ca formă de sprijin concretă pentru femeile aflate la început de carieră creăm astfel un imens bazin de iniţiativă de pe urma căruia fiecare dintre noi poate profita.

http://www.bursa.ro/opinii-femeile-antreprenor-fac-diferenta-in-mediul-de-afaceri-186801&s=macroeconomie&articol=186801.html

duminică, 21 octombrie 2012

Cu si despre Antreprenoriat,
Bruxelles, Octombrie 2012


 Ambasadoarele UE pentru antreprenoriatul feminin în România pregãtesc proiecte pilot pentru stimularea iniţiativei private.
Bruxelles, 18 oct - Corespondentul Agerpres, Florin Ştefan, transmite:
Cristina Chiriac şi Nicoleta Munteanu, douã dintre cele 14 ambasadoare ale Uniunii Europene (UE) pentru antreprenoriatul feminin în România, au vorbit la Bruxelles despre proiectele pilot pe care le au în vedere
pentru stimularea iniţiativei private la acest nivel, cu prilejul reuniunii anuale a participantelor la program în cadrul Sãptãmânii Europene a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (IMM).

România are în total 14 ambasadoare pentru antreprenoriatul feminin , dintre care opt au fost prezente marţi şi miercuri la Bruxelles,unde au participat la diverse paneluri şi au avut întrevederi cu oficiali ai Comisiei Europene (CE), precum comisarul european pentru educaţie, culturã, multilingvism şi tineret, Androula Vassiliou, şi directorul DG Enterprise, Joana Drake, responsabilul CE pentru IMM-uri şi antreprenoriat.

Cristina Chiriac este una dintre aceste ambasadoare de doi ani şi, în paralel, face parte dintr-o reţea de mentori care oferã consiliere pentru trei tinere care s-au lansat în afaceri pe cont propriu.

    'În momentul în care am devenit ambasador al antreprenoriatului feminin, nu aveam nicio idee ce înseamnã asta. Eram un om de afaceri, dar la scarã micã. În momentul în care am devenit ambasadoare am început sã iau contact cu lumea din jur şi sã vãd cã totul ţine de mentalitate. Am început sã citesc, sã fac schimb de experienţă cu diverse persoane şi mi-am dat seama cã într-adevãr acesta este viitorul, pentru cã o aratã cifrele. În jur 78% dintre angajaţi sunt angajaţi în mediul privat, nu la stat, în UE, iar cea mai mare contribuţie la  PIB-ul unei ţãri o au microîntreprinderile. Bun, am spus, dacã ãsta este trendul de ce nu ne aliniem şi noi? Pentru cã nu se promoveazã acest lucru şi pentru cã nu existã culturã', a declarat pentru Agerpres Cristina
Chiriac.
 Ea povesteşte cã în martie 2012 a avut un proiect la Biblioteca Centralã Universitarã în cadrul cãruia au fost cooptaţi circa circa 250 de tineri,cãrora li s-a asigurat timp de trei luni de zile toatã logistica birocraticã, plecând de la înfiinþarea societãţi şi pânã la contabilitate. În urma desfãşurãrii proiectului, care a fost organizat fãrã niciun fel de susţinere financiarã din exterior, au rãmas funcţionale cinci firme.

Acum, ambasadoarea UE pentru antreprenoriat vrea sã ducã mai departe acest proiect şi sã înfiinţeze o Şcoalã de business pentru a ajuta tinerii cu iniţiativã sã-şi dezvolte propriile afaceri. 'Am cumpãrat domeniul www.scoaladebusiness.ro. Acolo vom avea prima selecţie a candidaţilor, dupã ce ei vor rãspunde la întrebãri precum de ce trebuie sã aplici, cum te putem ajuta noi, iar apoi urmeazã întâlnirea faţã în faţã. De asemenea, suntem în tratative cu una din televiziunile din România pentru a avea o emisiune sãptãmânalã de mãcar câteva minute, în care sã vinã diverse personalitãţi care îndeplinesc şi calitatea de antreprenor şi sã vorbeascã despre experienþa lor, dar şi sã ajute tineri', a precizat Cristina Chiriac.

 Nicoleta Munteanu, şi ea ambasadoare pentru antreprenoriat şi mentor pentru tinerele talente, intenţioneazã la rândul sãu sã lanseze un proiect pilot, pentru care spune cã i-a venit ideea participând la numeroase conferinţe şi sesizând pe cont propriu dificultatea în accesarea fondurilor europene.

    'Am scris douã proiecte europene pe formare profesionalã şi nici pânã în momentul de faţã nu am primit rãspuns din partea statului român. M-am gândit cã cel mai bine ar fi sã fac ceea ce ştiu sã fac. În calitate de
avocat pot sã ofer consultanþã pentru acei antreprenori care au ceva de spus pentru societatea româneascã. În calitate de om de afaceri care conduce o agenþie de publicitate şi care editeazã o revistã de publicitate şi informare în limba englezã cu distribuţie gratuitã am posibilitatea sã creez un nou proiect. Vom iniţia o revistã de informare despre cum sã faci afaceri, cu distribuţie gratuitã', spune ea.

    Noua revistã lunarã de 98 de pagini, editatã în românã şi englezã, ar urma sã-i informeze pe tinerii antreprenori despre orice subiect de interes 'de la înfiinþarea unei societãţi comerciale, la formalitãţile
legale în vederea îndeplinirii tuturor condiţiilor de fiscalitate'. 'Pe orice fel de probleme vom avea consultanţã, inclusiv în mediere', a declarat ea. În plus, publicaţia va prezenta în fiecare numãr o afacere de succes.

    Revista cu un tiraj de 10.000 de exemplare ar urma sã fie difuzatã gratuit, din mânã în mânã, iar costurile sã fie acoperite exclusiv din publicitate, mai spune Nicoleta Munteanu, precizând cã va lansa proiectul pentru cã ea, când şi-a lansat afacerea în urmã cu zece ani, nu a putut avea un model.

    Cele douã proiecte pilot, realizate exclusiv prin parteneriate şi surse proprii, ar urma sã fie lansate în decembrie.AGERPRES

duminică, 14 octombrie 2012

Sunt platitor de taxe deci imi pasa!

Am citit astazi un titlu si am ramas uimita!
STATUL ramine fara bani!

 "Prioritatea numarul unu in acest moment a Guvernului este finalizarea anului 2012, pentru ca incepand cu 15 noiembrie - asa s-a prevazut anul trecut in buget - nu exista nicio resursa pentru functionarea spitalelor, pentru Ministerul Administratiei si Internelor, pentru o parte din pensii si atunci, profitand de incasari mai bune la buget, un trend care s-a confirmat si in trimestrul III, si rearanjand cheltuielile, prioritatea numarul unu este sa stiu ca pana la 31 decembrie 2012 pensii, salarii, functionarea institutiilor publice si incalzirea putem sa le asiguram, evident cu un buget pentru 2013", a spus Premierul la Pro TV.


La prima vedere nu am stiut ce sa cred. Cu totii stim ca bugetul este format din venituri si cheltuieli..si ca marea majoritate a veniturilor provin din taxe si impozite colectate de la contribuabili... apoi mi-am zis ca poate am uitat tot ce am invatat in facultate si am redeschis cartea de economie..ca deh, poate nu ma mai ajuta memoria. 

Sa vedem ce spun invatatii vremurilor:
Conform lui Keynes, Bugetul de Stat trebuie sa fie in echilibru, parghiile fiscale avand caracter neutru.
Obiectivul esential al masurilor de politica bugetara si monetara il constituie cresterea economica si asigurarea ocuparii resurselor de munca, precum si evitarea proceselor inflationiste si deflationiste.
Inca un citat si termin cu teoria:
"Nici o economie nationala nu se poate considera ca fiind independenta fata de contextul modial, iar acest context rezulta dintr-o multime de comportamente care nu caracterizeaza nici o natiune luata separat[..]. Fiecare trebuie sa vegheze pentru a-si mentine locul in competitia comerciala, echilibrul schimburilor internationale fiind astazi o constrangere inevitabila".

Acum am inteles. Deci, nu era vorba ca Statul nu mai are bani ci ca la anumite capitole bugetare nu au fost prevazute sume.
Sa le analizam in ordine: bugetul a fost votat la inceputul anului 2012 de catre Parlament, nu de catre un partid anume, in conditiile impuse de FMI.
Din cate imi aduc eu aminte la inceputul anului 2012 Guvernul avea o alta structura ...mult mai mica. Intre timp a picat Guvernul...noul Guvern..a infiintat cateva  Ministere..a marit numarul Secretarilor de Stat...a alocat fonduri la Primarii...apoi a reasezat salariile bugetarilor...si multe altele ...toate acestea fara a avea crestere economica.
 Daca ne uitam un pic la Conceptul lui Keynes....vedem ca nici cu schimburile internationale nu am stat prea bine...preturile la carburanti au crescut, energia termica si electrica va creste ...si toate acestea in conditiile unui grad de indatorare destul de mare a Romaniei.
Despre alocarea eficienta a resurselor, asigurarea distribuirii corecte a resurselor si stabilizarea macroeconomiei, va trebui sa vorbim alta data!
Vreau sa gandesc pozitiv, sa ma departez de mesajele electorale si de sloganurile zilnice.
Incerc sa gandesc ca un platitor de taxe si impozite ce sunt si sa analizez la rece.
Nu vad decat o solutie: un grad mai mare de absorbtie a fondurilor structurale, o politica economica coerenta in deplin acord cu cerintele FMI-ului si a Bancii Mondiale.



Toamna tarzie si controversata!

2012, an electoral.
A cazut Guvernul, s-a instalat noul Guvern, s-a remaniat noul Guvern, s-a suspendat Presedintele..ba nu...ba da...si tot asa.....ba Curtea Constitutionala este de vina......ba cei ce au votat..ba nu...cei ce nu au votat...si tot asa..o sa o tinem pina in primavara lui 2013... doar nu credeti ca vom avea o formatiune politica ce va da Premierul?!
Intre timp cursul euro a luat-o razna...o parte din investitori au plecat...somajul in randul tinerilor a crescut..... seceta a facut ravagii in agricultura ..au crescut preturile ...a esuat o privatizare...dar nu este vina nimanui!
 O spun ironic binenteles...dar cam asa stau lucrurile!
A, era sa uit...intre timp...au iesit la iveala tranzactiile inteligente ale domnului Cristian Sima..si uite asa inca o breasla (cea a brokerilor) are de suferit din cauza unuia ce a fost extrem de bine conexat si inteligent binenteles, un fel de Caritas adresat Gulerelor Albe!
Dupa ce timp de trei saptamini toate televiziunile au fost ocupate de privatizarea societatii Oltchim acum atentia s-a mutat pe cazul Sima. Nu pot sa nu ma intreb oare daca domnul Sima nu cauta atentia presei mai ales ca observ cat de mult ii place sa scrie :)
Sa mai vorbim de crestere economica..de masuri de atragere a investitorilor ..sau de absorbtia fondurilor structurale...? cred ca nu!