marți, 19 februarie 2013

Statul, va pierde, clar, din această tranzacţie

Interviu cu doamna Cristina Chiriac

       Reporter: Cum comentaţi înţelegerea dintre statul român şi Rompetrol prin care statul îşi va vinde o parte din acţiunile deţinute la Rompetrol Rafinare, preţul vehiculat fiind sub valoarea datoriei istorice de 500 de milioane de euro?
     Cristina Chiriac: Mult controversata privatizare a societăţii Rompetrol Rafinare SA mai produce turbulenţe în economia românească, putând fi un punct nevralgic sau poate chiar călcâiul lui Ahile pentru acestă guvernare.
     516 milioane de euro reprezenta datoria Rompetrol Rafinare SA către Statul român prin Ministerul Economiei, creanţă ce a făcut obiectul unei majorări de capital social în octombrie 2011, Statul Român redevenind cel mai mare acţionar, cu un procent de 44,69% din capitalul social la data mai sus menţionată.
     Ce a făcut Ministerul Economiei să îşi protejeze interesele şi cum a înţeles să îşi valorifice poziţia de control... s-a văzut?!
     Am putea spune că nu a făcut nimic, ba dimpotrivă a pierdut poziţia de control în decursul unui an calendaristic, a asistat la deprecierea acţiunilor, dar şi la iminenta preluare a unui pachet de acţiuni de pe piaţa liberă de către Rompetrol Group NV, acesta din urma urmărind clar preluarea controlului.
     De ce nu a vândut Ministerul Economiei pachetul de acţiuni deţinut la Rompetrol Rafinare SA în anul 2011 sau în 2012?
     Strategie!
     Acesta este cuvântul pe care îl tot auzim vehiculat!
     Însă strategia este să nu vinzi în perioada de criză, când toată lumea ştie că preţurile sunt mici, strategia înseamnă să găseşti un investitor serios şi cu o conduită economică impecabilă şi dacă totuşi decizi să vinzi, atunci alege cea mai bună metodă - transparentă şi competitivă.
     De ce mai doreşte statul să rămână acţionar semnificativ, aceasta este o altă întrebare la care Guvernul sau strategii vor trebui să răspundă.
     În ultima perioadă, Ministerul Economiei a eşuat lamentabil în toate încercările de a valorifica activele Statului, acestea finalizându-se mai degrabă cu insolvenţe.
     Reporter: Premierul a declarat recent că înţelegerea include şi investiţii ale grupului kazah de un miliard de dolari în România. Cum comentaţi?
     Cristina Chiriac: Statul va pierde, clar, din această tranzacţie!
     Orice îngrădire contractuală (atunci când vorbim de vânzări de acţiuni sau active, începând cu anul 2007) este exclusă, conform noilor prevederi în vigoare, aşa că nu putem vorbi decât, poate, de o înţelegere verbală.
     Dacă aveau 1 miliard de dolari ar fi achitat creanţa deţinută de statul român şi le-ar fi fost mult mai uşor apoi.
     Sunt sceptică şi înclin să cred mai degrabă că acest lucru nu se va adeveri integral niciodată, mai ales, având în vedere conduita investitorului faţă de autorităţile române, care nu este una tocmai pozitivă.
     Reporter: Care ar fi motivele statului să vândă participaţia în acest moment, dupa ce kazahii s-au prevalat de hiba legislativă pentru a nu-şi plăti datoria cash?
     Cristina Chiriac: În contextul actual, când toate ţările încearcă să îşi consolideze economiile de piaţă, conservând în mod deosebit palierele economice ce ţin de domeniul resurselor, orice motivaţie în acest sens este lipsită de consistenţă.
     Aşa cum se creionează această privatizare, pare mai degrabă o dorinţă a statului de a închide un capitol cât mai repede şi nu de a schimba o traiectorie. 

http://www.bursa.ro/afacerea-rompetrol-cristina-chiriacstatul-va-pierde-clar-din-aceasta-tranzactie-198559&s=piata_de_capital&articol=198559.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu