sâmbătă, 16 februarie 2013

Competitivitatea Economică şi Antreprenoriatul Feminin



Competitivitatea Economică
şi Antreprenoriatul Feminin


Rep: Din martie 2011, sunteţi Ambasadoarea Antreprenoriatului Feminin într-un program ce-şi propune să consolideze rolul femeilor în mediul de afaceri, să ridice gradul de încrederea al acestora în propriile competenţe şi, nu în ultimul rând, să înfiinţeze, la nivel naţional, o reţea a tuturor femeilor de afaceri performante. În tot acest context, pentru dumneavoastră ce înseamnă antreprenoriatul? Cum l-aţi defini?
C.C.: Am să vă dau un răspuns direct: antreprenoriatul este un alt fel de a gândi pragmatic. Spun asta deoarece cred că, înainte de toate, antreprenoriatul este un tip de gândire care caută să depăşească limitele întâlnite necontenit în realitatea imediată. De aceea, indirect, antreprenoriatul înseamnă înainte de toate viziune. La fel cum știu că un antreprenor sau o antreprenoare nu trebuie să fie un inventator pentru a depăși momentele dificile. Cu o simplă privire tactică el poate face diferența dintre obstacol și oportunitate. Însă nu doar pentru a le distinge cu precizia celui care are nevoie de nunanţe, ci pentru a fi capabil să le transforme pe ambele, în avantajul său. Și tocmai în aceast gen de atitudine stă esența discuției noastre.

Rep: Dacă ar fi să numiţi trei ingrediente care stau la temelia atitudinii antreprenoriale care consideraţi că ar fi acestea?
CC: Pentru directețe am să mă rezum doar la a le enumera, pentru ca mai apoi să vă arăt cum funcționează. Ele sunt: Ambiția de a reuși; curajul de a accepta riscul și eșecul ca făcând parte din regulile jocului; şi nu în ultimul rând, depășirea propriei condiții.
Istoria recentă ne-a oferit un exemplu de neuitat în această privință.   Când în 2007 Steve Jobs a adus pe piaţă primul iPhone, el a făcut-o în pofida tuturor aşteptărilor, în ciuda tuturor teoriilor concurente, în răspărul tuturor criticilor. A avut viziune, curaj şi discernământ. A reuşit acolo unde un alt mare vizionar dăduse greș. Bill Gates nu văzuse atât de departe, n-a crezut nici o clipă că un telefon, fără butoane fizice, va avea vreodată scucces. În fiecare zi istoria îl contrazice. Prin urmare misiunea antreprenorului este aceea de a îndrăzni în permanenţă să gândească viitorul. Să gândească viitorul cu mult curaj așa cum au facut-o, la vremea lor, femei celebre ca: Virginia Andreescu-Haret - Prima femeie arhitect din lume Smaranda Brăescu - Prima femeie parașutist din Romania Maria Rosetti - Prima femeie ziarist din Romania, Maria Cuşarida Crătunescu - Prima femeie medic din Romania, sau Smaranda Gheorghiu, - prima femeie exploratoare a Polului Nord. Închei aici lista unui lung șir de vizionare care au excelat acolo unde doar bărbații își revendicau acest drept.

Rep: În ultima vreme România duce o acută lipsă de modele. Ele lipsesc din mai toate domniile. Oamenii caută mai mult ca orcând repere care să le consolideze nu doar speranţele ci și încrederea în viitorul unei Românii prospere. Credeţi că România mai este capabilă să dea modele de succes?
CC: Cred cu tărie că da. Şi mai cred că România are aceste modele de succes - le întâlnesc în fiecare zi. Faptul că ele acționează îndeobște într-o manieră discretă nu înseamnă nici pe departe că aceste modele nu există.
Acum este nevoie ca ele să-și unească forțele și abilitățile pe care le-au dobândit. Împreună, antreprenorii din toată România sunt o forță, sunt catalizatorii unei economii de piață eficiente. Dincolo de contextul economic mondial și european, antreprenoriatul autohton trebuie să coaguleze nu doar cele mai bune idei, ci, în aceeași măsură, cele mai bune soluții.
Trebuie să acționăm împreună tocmai pentru că fiecare dintre noi a dovedit că are curajul, ambiția și dorința de a depăși orice obstacol. Noi suntem cei care ne dorim mai mult, mai bine și pentru cât mai mulți. Este necesar de aceea să dăm eforturilor noastre o convergență, să ridicăm experiența fiecăruia dintre noi la rangul de politici antreprenoriale, politici de care să beneficieze orice român care simte că are ceva de spus. Trebuie să înţelegem că, de fapt, indiferenţa costă.

Rep: În încheiere ce le-aţi transmite celor care ca și dumneavoastră fac antreprenoriat de excelenţă în România?
CC: Îi invit să devenim împreună, cum este și firesc: Parteneri pentru România.  Îi invit să transmită mai departe un mesaj esenţial: indiferenţa noastră îi costă nu doar pe cei de lâng noi, ci şi pe cei de după noi.


[1] S-a nascut la 21 iunie 1894 si este nepoata marelui pictor peisagist Ioan Andreescu. Studiaza la Scoala Superioara de Arhitectura si Belle - Arte, devenind prima femeie care a ajuns la gradul de arhitect inspector general. A reprezentat Romania la numeroase congrese internationale. Printre proiectele sale arhitecturale se numara: Palatul Tinerimea Romana, Liceele Dimitrie Cantemir și Gheorghe Sincai, Biserica "Sf. Treime", una din cele mai mari din Bucuresti, primele blocuri din beton armat , cinematograful Parc din statiunea Govora.
[2] Smaranda Braescu provine dintr-o familie de razesi. La 18 ani face primul zbor de agrement. Ea este prima femeie cu brevet de parasutism din Romania, brevet international obtinut in Germania. Romania a devenit a patra tara din Europa cu o parasutista brevetata. Smaranda doboara recordul mondial feminin la saritura cu parasuta - 6. 200 metri. A fost decorata cu ordinul "Virtutea aeronautica, clasa Crucea de Aur". In SUA, la Sacramento, bate toate recordurile mondiale la parasutism, inclusiv cel masculin - 7.233 metri. Ea primeste titlul de campioana mondiala absoluta, si sportiva numarul 1 a lumii. Este si prima femeie din Europa brevetata ca pilot in SUA. In anul 1936, Smaranda Braescu traverseaza Mediterana in premiera mondiala feminina. In cadrul escadrilei sanitare participa la luptele de pe frontul de est.
[3] Maria Rosetti s-a nascut in anul 1820, in Guernesey, Anglia. A fost sotia lui C.A. Rosetti, important publicist, om politic si scriitor roman. Maria Rosetti a luat parte activa la Revolutia din Tara Romaneasca, de la 1848, si a fost o luptatoare pentru drepturile romanilor si o feminista inflacarata. De asemenea, Maria Rosetti a fost model pentru pictorul pasoptist Daniel C. Rosenthal, in lucrarile "Romania Revolutionara" si "Romania descatusandu-si lanturile pe Campia Libertatii". Dupa 9 ani de exil, se intoarce in Romania si impreuna cu C. A. Rosetti scoate ziarul "Romanul", ce a servit la sustinerea ideilor revolutionare. In 1887, cand trupele romane conduse de Carol I trec Dunarea, Maria va conduce un spital de campanie.
[4] Maria Cutarida Cratunescu s-a nascut in 1857, la Calarasi. Este descendenta a celebrului doctor Carol Davila.Maria studiaza medicina la Montpellier si la Paris, rezultatele ei exceptionale fiind intens mediatizate. In Romania, conduce Sectia de Ginecologie a Spitalului Filantropia. Maria Cutarida Cratunescu infiinteaza primele crese si camine pentru copii, pune bazele Societatii Materna care are ca scop ingrijirea copiilor. Este mobilizata ca medic primar in timpul razboiului.
[5] Smaranda Gheorghiu, nepoata lui Grigore Alexandrescu, s-a nascut la data de 18 septembrie 1857. Studiaza la Scoala Centrala de fete din Bucuresti, scrie proza satirica si sociala, schite umoristice si versuri, face traduceri. In anul 1902, Smaranda ajunge la Polul Nord. Ea este un promotor al miscarii feministe romanesti. Smaranda este aleasa vicepresedinte al Aliantei Universale a Femeilor pentru Pace. Ea a fost si prima profesoara din Romania care a sustinut conferinte in Occident. Veronica Micle a poreclit-o "Maica Smara", iar in parcul Cismigiu din Capitala troneaza o statuie in amintirea sa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu