sâmbătă, 13 aprilie 2013

Ziarul BURSA şi Asociaţia Naţională a Antreprenorilor organizează Conferinţa ANTREPRENORIATUL FEMININ "Femeia la putere - o lume mai bună", pe 23 aprilie 2013, începând cu ora 09.30 la World Trade Center Bucuresti, sala New York .


Maria Rosetti

prima femeie jurnalist din România
 
Afacerile privite sub criteriul sexului întreprinzătorului reprezintă o perspectivă care nu se afla în logica Ziarului BURSA, un ziar care a ignorat întotdeauna diferenţa dintre o afacere dezvoltată de un bărbat, faţă de cea dezvoltată de o femeie, pornind de la prejudecata că profitul sau pierderea sunt ilustrate de cifre seci, fără sex.

Se pare, însă, că doar rezultatul este asexuat, în timp ce modul în care se ajunge la el este adesea diferenţiat de raţiuni şi sensibilităţi care le sunt specifice bărbaţilor, respectiv femeilor care întreprind afacerile, astfel că, eventual, ar putea fi distinsă o "afacere masculină”, de o "afacere feminină", fără să poată fi ierarhizate apriori, după cum "abordarea feminină" sau "masculină" a unei afaceri nu reprezintă exclusivitate a vreunuia din sexe.

Ceea ce vrea să spună că sugestiile fertile venite din "abordările feminine" pot fi preluate în "afacerile masculine" şi invers.

Invitaţi:

Alteţa Sa Regală Prinţesa Lia a României
- Special Guest -
- Director Proiecte Speciale la Casa Albă. Deşi a lucrat pentru un democrat a fost invitată şi de următorul Preşedinte republican să rămână încă un mandat.
- Preşedinte al Federaţiei Femeilor de Afaceri din California.
- Co-fondator al London Business Women Network.
- Onorată pentru eforturile de lobby în numele Equal Pay For Women.
- A organizat de două ori pe an un curs intensiv naţional pentru femeile de afaceri antreprenor din România.
- A iniţiat cu Ambasada Franţei programul "Big Sisters", în care femeile de succes deveneau mentori ai altor femei.
- A fost onorată pentru munca internaţională de negociator.
- Post graduate la Oxford - în perioada petrecută la Oxford a fost invitată în fiecare vară să studieze la Business School în Japonia.
- Speech-uri ţinute în Statele Unite ale Americii, Japonia, Polonia, Africa de Sud, Marea Britanie, România.
Cristina Chiriac
- Ambasador al Antreprenoriatului Feminin -
"Misiunea antreprenorului este aceea de a îndrăzni în permanenţă să gândească viitorul"
- Cristina Chiriac este Ambasador al antreprenoriatului feminin, făcând parte din "Reţeaua Europeană a Femeilor Ambasadoare ale Antreprenoriatului" şi "Reţeaua Europeană de Mentori pentru Femeile Antreprenor".
- Cristina Chiriac: "Trebuie să împărtăşesc experienţa mea ca ambasador al antreprenoriatului feminin. Cred că nimic nu este imposibil, dacă aveţi un pic de talent sau o anumită îndemânare, voinţă şi inteligenţa necesară pentru atingerea scopului propus!".
- Cristina Chiriac este Doctorand în economie la Academia Română, expert contabil, consultant fiscal, evaluator şi auditor financiar internaţional. A primit recunoaşterea profesională de la organizaţii de profil (gradul de excelenţă ANEVAR şi CECCAR).
- Cristina Chiriac: "Spiritul antreprenorial se potriveşte bine cu alegerile de viaţă ale femeilor, caracterizate în general prin flexibilitate în ceea ce priveşte concilierea vieţii private cu cea profesională, mai ales în ceea ce priveşte timpul şi locul de muncă".
- Femeie de afaceri, dar şi mamă, Cristina Chiriac este iniţiatorul proiectului de caritate "Ajută-i să respire!" - Campanie de ajutorare a copiilor bolnavi de tuberculoză.
- Cristina este promotorul proiectului "Antreprenoriat - o soluţie actuală", realizat împreună cu ziarul BURSA.
- Cristina Chiriac: "Fiecare poate şi trebuie să facă mai mult în propria viaţă şi, în consecinţă, în cadrul societăţii din care face parte. Cu cât un om este mai bun cu şi pentru el însuşi, cu atât mai folositor poate fi celor din jurul său".
Vivien Ashton
- Consultantul britanic al ziarului BURSA -
- Vivien Ashton este fosta şefă a consultanţei acordate Bursei de Valori Bucureşti de către British Know How Fund.
- Domnia sa a fost, de asemenea, consultant al FPP IV Muntenia şi membră în Consiliul de Administraţie al Terapia Cluj SA şi al Romanian Investment Company, un fond listat administrat de F&C.
- Până în 1990, şi-a construit o carieră în sectorul bancar şi de investiţii de capital în Marea Britanie, la companii de renume precum Morgan Grenfell şi Electra Investment Trust PLC.
- Din 1990 până în 1999, s-a ocupat de privatizări, restructurări şi dezvoltarea pieţelor de capital în Europa de Est, în Ungaria, Cehia, Slovacia, România, Bulgaria şi Rusia.
- În 1999, s-a întors în Marea Britanie şi a preluat în continuare proiecte pe Europa de Est.
- De asemenea, se ocupă de proiecte pentru investitorii internaţionali care vor să investească în România.
- Vivien Ashton are o experienţă vastă în analiză de business şi project management. De exemplu, în sectorul energetic, s-a ocupat pentru Pricewaterhouse de evaluarea structurii de finanţare la privatizarea companiiilor de distribuţie britanice, în 1990.
Nicoleta Munteanu
- Ambasador al Antreprenoriatului Feminin -
- Nicoleta Munteanu este Ambasador şi Mentor al Antreprenoriatului Feminin, având o experienţă de mai bine de zece ani în antreprenoriat.
- În anul 2009 a fondat Centrul Internaţional de Mediere (CIM) - o reţea independentă, non guvernamentală şi apolitică, ce are drept scop principal reprezentarea intereselor profesionale ale mediatorilor şi protejarea statutului lor.
- În plan secundar, CIM îşi dezvoltă domeniul de activitate pe încă două mari direcţii: un centru educaţional şi un centru de conferinţe. În anul 2011 a deschis un birou de lucru permanent la Bruxelles.
- Pe parcursul celor unsprezece ani în care a practicat avocatura, Nicoleta Munteanu a reuşit să se reorienteze ori de câte ori piaţa a cerut acest lucru menţinând o singură direcţie: avocatura de business.
- Abia în anul 2009, piaţa insolvenţei a luat amploare, astfel un proiect început de Nicoleta Munteanu în 2003 când încă piaţa era în stare incipientă, a transformat EuroInsol SPRL într-un jucător important pe această scenă.
Andreea Paul
- Deputat în Parlamentul României -
- Deputatul Andreea Paul face parte din Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi şi este Secretar al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor.
- Andreea Paul este doctor în economie, lector universitar la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale a Academiei de Ştiinţe Economice, după o carieră de cercetător la Institutul de Economie Naţională al Academiei Române (2001 - 2008).
- Andreea Paul Vass: "Femeilor le-a luat peste 2.000 de ani ca să se emancipeze, încă douăzeci de ani ca să voteze, şi încă douăzeci de ani româncelor să afle ce este democraţia. O persoană din trei din antreprenoriatul românesc este de gen feminin.
- Trebuie ca succesul să vi-l reinventaţi pentru că lumea se schimbă, iar economia globală şi românească intră într-o nouă eră, cea a creativităţii.
- Totodată, va trebui să vămotorizaţi creativitatea pentru că forţa economică a viitorului aparţine femeilor, însă cred într-un parteneriat bărbat-femeie".
Anca Rusu
- Prezentator Antena 1, PrintesaPolonic.ro -
- Anca Rusu, prezentatoarea Observatorului de weekend de la Antena 1, este de peste un an cunoscută în online drept Prinţesa Polonic.
- Anca este o prezentatoare talentată şi frumoasă, dar în acelaşi timp o regină în ale bucătăriei.
- Spirit întreprinzător, Anca Rusu a reuşit să facă un brand din blogul ei, Prinţesa Polonic, care prezintă reţete culinare speciale, într-un stil original.

vineri, 5 aprilie 2013



 "În ultima vreme am constatat cu plăcută surprindere faptul că tot mai mulţi oameni discută şi promovează antreprenoriatul. Până nu demult, însuşi cuvântul antreprenoriat producea fiori. Faptul că în dicţionarul limbii române cuvântul antreprenor este asimiliat cu antrepriză spune foarte multe despre istoria acestui cuvânt. 
De fapt, ANTREPRENORIATUL reprezintă o reţetă despre cum să îţi transformi visele în realitate".


Interviu cu doamna Cristina Chiriac, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Antreprenorilor din România şi ambasador al Antreprenoriatului Feminin
       Reporter: Cât de greu/uşor este să înfiinţezi o firmă în România, în prezent?
     Cristina Chiriac: Am să vă răspund simplu şi la obiect. Nu este greu să înfiinţezi o firmă. Începând cu 2012, procedurile de înfiinţare a unei firme sunt mult mai rapide, durează cam 3 zile şi gata. Ideea este să ştii ce să faci cu ea după înfiinţare, să te descurci prin hăţişul birocraţiei româneşti, să ai timp şi bani implicit.
     Reporter: Ce ar trebui să cântăreas-că în luarea deciziei înfiinţării unei afaceri?
     Cristina Chiriac: De fapt, aici se regăseşte miezul problemei. Depinde ce îţi doreşti de la viaţa ta; dacă iţi doreşti mai mult, atunci categoric altă soluţie nu există decât să rişti şi să devii propriul stăpân. Am stat de vorbă cu un tânăr specialist în IT acum câteva zile şi care îmi povestea cât de dezamăgit este de sistemul de promovare a tinerilor în România şi cât îi este de teamă să pornească o afacere. L-am întrebat concret ce îl opreşte să fie propriul stăpân, iar răs-punsul m-a uimit: dacă şansa de reuşită este mai mică de 80%, atunci mai bine nu riscă.
     Vă spun sincer că, în momentul în care am auzit răspunsul, am conştientizat că acel tânăr nu are şanse prea mari să devină un antreprenor.
     În concluzie ar trebui să avem foarte bine determinat scopul pentru care să îţi întemeiezi propria firmă, restul vine de la sine; dacă ar fi să stăm şi să cântărim, să facem business planuri etc. ne-am pierde curajul pe drum la câte obstacole am întâlni.
     Învingătorii zilei de astăzi sunt cei curajoşi sau inconştienţi, cum îmi place mie să îi numesc. Nimic nu este mai puternic decât o atitudine pozitivă!
     Din păcate, în România nu a exis-tat un cult sau o educaţie pentru spiritul antreprenorial, abia acum în ultimii 3 ani, au început să se vadă câteva iniţiative.
     Reporter: Care ar fi trei măsuri legislative care consideraţi că ar trebui luate pentru încurajarea înfiinţării de IMM-uri?
     Cristina Chiriac: Cea mai mare problemă a fiecărui antreprenor o reprezintă taxele la stat. Nu cred că există un singur antreprenor care să nu îşi dorească o fiscalitate mai relaxată, măcar la începutul afacerii, până la urmă totul se reduce la bani, cum altfel l-ai încuraja pe acel antreprenor să facă şi ceva angajări?
     Problemele mediului economic sunt mult mai complexe pentru a fi sintetizate doar la trei.
     În America, de exemplu, cheltuielile cu publicitatea şi marketingul au o pondere de cel puţin 25% din totalul cheltuielilor, în România rar vezi un 5% bugetat şi lucru acesta se datorează tot Codului Fiscal care limitează aceste cheltuieli. Cum altfel să îţi promovezi propria afacere şi să te faci cunoscut dacă nu investind în imaginea ta?
     Reporter: Foarte multe afaceri au intrat în insolvenţă sau chiar au dis-părut, după declanşarea crizei. Ce ar trebui să facă managerii în dificultate pentru a evita aceste situaţii?
     Cristina Chiriac: Este adevărat. În ultimii 3 ani, multe companii şi-au declarat insolvenţa, unele dintre ele falimentul, iar altele pur şi simplu au ales să îşi închidă activitatea. Dacă discutăm de primele 2 categorii, insolvenţă/faliment atunci trebuie să vă spun că marea majoritatea a lor făceau parte din categoria celor ce au peste 100 de angajaţi, deci deja vorbim de alt nivel, nu mai discutăm de antreprenorul ce are 3 angajaţi.
     Acesta din urmă se confruntă cu alte probleme la o scară mult mai mică, nici măcar nu putem discuta de noţiunea de manager. Asociatul este şi administrator, şi director, uneori este şi secretară şi şofer şi este normal să nu se priceapă la toate, dar din lipsa fondurilor finaciare este nevoit să se adapteze. Este foarte greu să dai sfaturi aşa în general, mai ales că fiecare afacere are particularităţile ei, însă pentru cei ce se află în dificultate şi au nevoie de sfaturi pot consulta www.scoaladebusiness.ro.
     Reporter: Există diverse programe europene de susţinere a antreprenoriatului feminin. A urcat, în ultimii ani, numărul IMM-urilor înfiinţate de femei?
     Cristina Chiriac: În România, la ora actuală, avem aproximativ 695.000 companii din care numai 37.000 sunt deţinute de femei. Procentul deţinut de Uniunea Europeană la acestă categorie , femei care au propriul business sau se susţin singure din punct de vedere financiar este de circa 34,4%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) şi ale Comisiei Europene.
      Cred că am spus totul; cifrele vorbesc de la sine.
     Reporter: Care sunt sumele din bani europeni puse la dipoziţia Româ-niei pentru susţinerea antreprenoriatului feminin?
     Cristina Chiriac: Aş vrea să înţelegeţi un lucru. Uniunea Europeană susţine antreprenoriatul feminin din România ca şi din alte ţări membre UE prin programe. Mai concret, banii alocaţi României nu sunt pentru susţinerea unei afaceri, ci pentru a promova spiritul de antreprenor, pentru a educa şi încuraja populaţia.
     În România au fost alese 14 femei Ambasadoare a Antreprenoriatului feminin recunoscute de UE pentru a promova aceste valori pe bază de voluntariat.
     Reporter: Există domenii preferate de femei?
     Cristina Chiriac: Sigur că putem discuta de domenii preferate, în general marea majoritate o regăsim în prestări de servici, însă am observat în ultima vreme o tot mai mare diversificare a domeniilor ajungându-se chiar la construcţii, IT, industria alimentară etc.
     Reporter: Ce calităţi ar trebui să aibă femeile care se gândesc să îşi deschidă o afacere?
     Cristina Chiriac: Curaj şi pasiune. Atât!
     Antreprenoriatul în viziunea mea nu are gen, vârstă sau religie. Este adevărat totodată că femeile sunt percepute diferit la masa tratativelor, însă acest lucru ţine de cultură, educaţie şi multe alte concepte; aduceţi-vă aminte de perioada în care femeile nu aveau drept de vot, de exemplu. Am evoluat mult de atunci însă încă mai sunt multe etape de parcurs.
     Reporter: Ce femei de afaceri admiraţi, de la noi sau din străinătate?
     Cristina Chiriac: Admir toate femeile curajoase ce nu au încetat să viseze!
     De fapt, ce înseamnă să ai propria afacere? Nimic altceva decât visul fiecăruia dintre noi transpus în realitate.
     Reporter: Există susţinere din partea femeilor din sfera politică pentru femeile antreprenor?
     Cristina Chiriac: Dacă vă uitaţi la componenţa actualului Parlament veţi observa că sunt foarte puţine femei parlamentar iar şi mai puţine sunt cele ce se implică activ în promovarea femeilor.
     Reporter: Vă mulţumesc!

 http://www.bursa.ro/cristina-chiriac-taxele-la-stat-cea-mai-mare-problema-a-fiecarui-antreprenor-202735&s=companii_afaceri&articol=202735.html